groene fattoush

Nadia & Merijn: ‘Dit is dé salade van Libanon. Wij hebben er onze eigen twist aangegeven; rucola in plaats van tomaat en meer andere groene slasoorten. Deze fattoush smaakt nog lekkerder als je tegelijkertijd luistert naar de stem van Libanon, Fairouz.’

groene fattoush

bijgerecht | 8-10 personen v

5 sjalotten
2 bosjes verse oregano* (± 50 g)
2 bosjes platte peterselie (± 75 g)
1 grote bos dille (± 75 g)
5 snack-komkommers
2 bosjes radijs
3 kropjes little gem
100 g gemengde sla (liefst met bietenblad)
100 g rucola
4 Libanese platbroden* of 6 pitabroodjes
200 ml granaatappelmelasse*
300 ml frisgroene olijfolie
1 teentje knoflook
3 el sumak*
2 el citroensap

Snijd de sjalotten in ringen en kneed met wat zout. Pluk de blaadjes van de oregano, peterselie en dille. Halveer de snackkomkommers over de lengte en snijd in schuine maantjes van ¾ cm dikte. Halveer de radijsjes. Snijd de little gem in reepjes. Meng alle slasoorten en de rucola, sjalotten, kruiden, komkommer en radijs door elkaar.

Verwarm de oven voor op 200°C. Trek de platbroden los en bak ze knapperig en goudbruin op de bakplaat in de oven. Breek ze in grove stukken.

Meng voor de dressing in een mengbeker de granaatappelmelasse, olijfolie, knoflook, sumak en citroensap met wat zout en pureer tot een egale dressing: het is de bedoeling dat de dressing lekker friszuur is door het citroensap en de sumak. Verdeel de salade over een grote schaal, leg het brood erop en sprenkel de helft van de dressing erover. Geef de rest van de dressing er apart bij.

* Te koop bij mediterrane winkels

Bereiden ± 50 min.

PRODUCTIE, RECEPTEN, FOODSTYLING NADIA ZEROUALI & MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS

groene-fattoush-delicious