18 Griekse recepten om de zon in huis te halen

Breng de zonovergoten smaken van Griekenland naar de keukentafel met deze rijke Griekse recepten, vol feta, oregano, en zoete, plakkerige honing. Maak een van de ovenschotels – moussaka, kolokithopita of spanakopita, serveer er salade met rijpe tomaten bij en sluit de Griekse avond af in stijl: met ouzo natuurlijkof een punt revani.

Maak ook eens chocolade baklava met pistache & koffie-honingsiroop

Griekse recepten voor een uitgebreid (vakantie)diner

De Griekse keuken bestaat uit zoveel meer dan gyros, souvlaki en moussaka. Het is heel gebruikelijk om de maaltijd te beginnen met allerlei kleine groenterecepten en dips, ook wel mezedes genoemd. Geen hoekje van de tafel blijft leeg, er staat taramosalata (viskuitdip), gemarineerde fasólia (witte bonen) met precies genoeg wijnazijn en oregano, en uiteraard mogen de dolmades en tzatziki niet ontbreken. De komkommer-yoghurtsaus is een graag geziene gast bij gegrilde spiesjes – maar veeg het vooral op met een afgescheurd stuk pita.

Een van de populairste Griekse recepten voor het hoofdgerecht is een gegrilde vis, badderend in een opwindend, zure citroensaus. Supervers en ongelofelijk fris. Koude witte wijn uit een glazen karaf is het enige wat je ernaast verlangt, en vooruit, een portie zonnestralen. Voor de stevige trek is er de gelaagde ovenschotel met gefrituurde schijfjes aubergine, gehakt gebakken met bitterzoete kaneel en een rijke laag aardappels bedolven onder de kaas en Griekse yoghurt.

Sluit de maaltijd af met een van onze Griekse recepten voor honingkoekjes, revani of ga voor een portie vijgenrolletjes met sticky honing naast een kop koffie, of ouzo.

Tomaten-fetasalade is hét recept onder de Griekse salade

Iedere dag een fetasalade met rijpe tomaat, rode ui, mollige olijven en knapperige, koude komkommers? Wij zouden ervoor tekenen. De smaken en texturen zijn zo goed in balans dat we er zelden op uitgekeken raken. Het is de ultieme zomersalade, lekker uit een bakje met zand tussen je tenen, of op het terras van je eigen huis.

Van alle Griekse recepten is het waarschijnlijk het simpelste klaar te maken. Sterker nog, het is zo makkelijk dat iedereen een oké salade kan maken, maar een perfecte? Die maak je zo:

Zorg dat je de allerrijpste tomaten te pakken hebt. Is dat niet het geval, bestrooi ze dan met een klein beetje suiker zodat de zoete smaak naar voren komt. De komkommers moeten lekker koud zijn en goed knapperig. Je zou het binnenste vruchtvlees eruit kunnen snijden zodat je salade niet te nat wordt. Snijd de komkommers in hapklare stukken, want geloof ons: een Griekse salade wil je zó naar binnen kunnen prikken.

Rode ui is een must, maar ben je geen fan van rauwe ui, laat ze dan even marineren in wat azijn en olijfolie. Dat maakt de uien milder en minder overheersend. Een handig trucje. Dan, de olijven en feta. Zonder is het geen Griekse salade. Kies dikke paarse kalamata olijven en een goede zoute feta. Breek de stukjes feta en meng ze door de salade, of serveer het blok feta in zijn geheel erboven. Kappertjes zouden ook niet verkeerd zijn. Gebruik verse blaadjes oregano en breng de salade op smaak met een ouzo-spiked dressing met rodewijnazijn en olijfolie. Niks meer aan doen!

18x Griekse recepten uit eigen keuken

moussaka met linzen
Vegetarisch comfort food. Zo kun je deze moussaka met linzen, harissa en cheddar het beste omschrijven.
Behoefte aan meer comfort? Maak dan ook deze romige pappardelle met bloemkool en blauwe kaas.
naar recept
Griekse spanakopita met feta en spinazie
Spanakopita is een echte Griekse klassieker. Lekker hartig met krokant filodeeg, zilte feta en frisse spinazie.
naar recept
Spanakopita
grieks stoofvlees met zilveruitjes
De delicious. redactie is gek op de Griekse keuken, in Griekenland zelf maar ook gewoon thuis! Vandaag op het delicious. menu: een Griekse klassieker, stoofvlees met verse zilveruitjes.
naar recept
griekse stoofschotel-delicious
Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi
Deze Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi is een echte familiefavoriet. Heel fijn in de zomer, geschikt voor grote groepen en super om van tevoren te maken.
naar recept
kisir-rijstsalade-delicious
griekse citroensaus met kalamata-olijven
Deze kerst is voorbereiden het halve werk. Daarom delen wij alvast de recepten waarmee je de feestmaand een stuk relaxter tegemoet gaat. Deze Griekse citroensaus met kalamata-olijven gaat perfect bij gegrilde rundvleesspiesen. Eke: ‘Een klassieke Griekse saus voor bij gevogelte en gegrild vlees, zoals biefstukspiesen met rode ui. Ik maak hem graag op basis van een roux, dat geeft iets meer stevigheid en zorgt ervoor dat het ei minder snel schift. Maak de saus af met geraspte citroenschil en fijngehakte kalamata-olijven voor extra body.’
naar recept
Griekse citroensaus met Kalamata olijven | delicious
Griekse honingkoekjes
Bij feestelijke gelegenheden ontbijten de Grieken graag met deze honingkoekjes. Je kunt de koekjes dagen van tevoren maken, stop ze dan in een goed afgesloten trommel. Drenk ze vlak voor gebruik in de siroop en bestrooi ze met noten en kaneel.
naar recept
Griekse honingkoekjes - delicious
moussaka met lamsgehakt
Zolang het mooi weer is en we ’s avonds buiten kunnen eten, maken we zomerse gerechten van rond de Middellandse Zee. Vanavond deze heerlijke Griekse moussaka! Je kunt de moussaka ook maken zonder aardappelschijfjes en er rijst bij geven. In Griekse sferen blijven? Maak morgen deze plaattaart met feta
naar recept
Moussaka met lamsgehakt - delicious
griekse plaattaart met gemarineerde feta
Makkelijk doordeweeks eten, maar dan met een slimme twist zodat je het ook aan gasten kunt serveren: dat is hoe wij het graag zien. delicious.friend Janneke maakt vandaag voor ons deze Griekse plaattaart met gemarineerde feta.
naar recept
griekse plaattaart met filodeeg | delicious
lamssouvlaki met tomaten-fetasalade
Souvlaki is ook heerlijk om op de barbecue te roosteren! Extra lekker met notenrijst of een gepofte aardappel.
Lekkere afsluiter: Griekse sinaasappel-revani met metaxa
naar recept
souvlaki met tomaten-fetasalade
gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus
Het land is bezet geweest door Grieken, Arabieren, Perzen, Romeinen en Kaukasiërs, die allemaal hun sporen achterlieten. Ook in de keuken. De foodscene van Istanboel is levendig en levert pareltjes op zoals deze gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus. 
naar recept
lamsschouder-deliciousmagazine
skordalia met pulpo, artisjok en sumak
Deze aardappel-knoflookdip met oregano met pulpo en artisjok is een ode aan de Griekse eilanden. Met een knipoog naar het Midden-Oosten, dus ook met sumak en sinaasappel.
naar recept
skordalia met pulpo, artisjok en sumak
marjolein-knoflookbrood met spanakopita-dip
We kennen allemaal wel die old school stokbroden waar de kruidenboter al in zit. Best wel fout en allesbehalve vers, maar stiekem ó-zo lekker. In delicious. nummer 11 maakten we een variant, een marjolein-knoflookbrood, met een waanzinnige spanakopita-dip. Juist, een dip gebaseerd op het Griekse gerecht met spinazie en feta. Om je vingers bij af te likken!
Heb je een etentje? Dit brood is dan perfect, ook voor de feestdagen zoals Sinterklaas, kerst en oud & nieuw. Je kunt het brood namelijk de dag van tevoren al maken en vervolgens op de dag zelf afbakken. De dip kun je ook een dag eerder maken, warm hem op de dag zelf op en voeg dan de feta, spinazie, het citroensap en de kruiden toe.
naar recept
kritharaki met aubergine, spinazie en gemarineerde feta
Kritharaki is de Griekse naam voor orzo: een mini-pasta die lijkt op rijst. In dit recept gebruikt Janneke het als basis, samen met spinazie, aubergine en gemarineerde feta. Het gerecht is in 30 minuten klaar en dus perfect voor doordeweeks. Zin in vis? Serveer het gerecht met wat gebakken gamba's!
naar recept
orzo lijst kritharaki met aubergine, spinazie en gemarineerde feta
kolokithopita pompoenpastei uit Nistisima
Georgina Hayden: ‘Dit is een van mijn favoriete nistisima-recepten als er mensen komen eten. Je kunt de pastei van tevoren maken, hij ziet er indrukwekkend uit en smaakt fantastisch. Hij is enigszins gebaseerd op de Grieks-Cypriotische vastenklassieker kolokotes – pompoenpasteitjes met bulgur en rozijnen – die mijn yiayia Martha maakt. Het roosteren van de pompoen is niet traditioneel, maar geeft een intensere smaak.’
Dit recept is afkomstig uit Nistisima, traditioneel vegan uit de Mediterranée & omstreken.
naar recept
kolokithopita pompoenpastei uit Nistisima
snelle souvlaki met koolrabi-yoghurtsalade
Zon, zomer, terras…dat combineren we graag in eigen keuken. Maak deze snelle souvlaki en droom weg naar een Grieks eiland. Oorspronkelijk wordt souvlaki boven een houtskoolvuur gegrild, dus zo heb je ook weer een excuus om de bbq aan te steken!
naar recept
souvlaki met koolrabi-yoghurtsalade | delicious
gegrilde entrecotes met kruidige courgette en tzaziki
Een weekend met van dat prachtige herfstweer doet ons stiekem ook wel verlangen naar die warme bol aan de hemel afgelopen zomer. En wat is dan lekkerder om een entrecote te grillen en er een fijne tzaziki bij te maken? Gegarandeerd succes!
naar recept
gegrilde entrecote met courgette en tzaziki - delicious
Griekse sinaasappel-revani met metaxa
Staan er bij jou ook (vakantie)dranken in de kast die onaangebroken of half leeg blijven? Met zulke zomersouvenirs als Griekse metaxa maak je heerlijke toetjes.
Zoete sinaasappel en rul van semolina maken ‘m niet alleen héél lekker: de presentatie met siroop, yoghurt & frisse munt is ook geweldig. Serveer er een ijskoud glaasje naast, zo houd je je vakantieherinneringen levend. En maak er een dansje bij. Santé!
Of ga je toch voor deze sinaasappel-karamelcheesecake?
naar recept
Griekse revani metaxa
moussaka met pompoen
Traditionele Moussaka: wij zijn er dol op! Toch maken wij hem -eigenwijs als we zijn- met een twist: met kastanjechampignons, gehakt, kaassaus en zoete pompoen. Mmm!
naar recept

Nog meer wereldkeuken?

Ga mee op culinaire wereldreis in het mei 2023-nummer van delicious.magazine en trek langs diverse landen in eigen keuken. We reizen naar Korea en Maleisië voor kleurrijke smaken, naar de Verenigde Staten met Janneke Philippi voor heerlijk comfortfood, en naar Scandinavië voor traditionele cake, taart en koekjes. En ondertussen doen we nog veel meer landen én keukens aan.

Bekijk ook: 11x pasta ovenschotel

Spanakopita