verwennerij op vrijdag: gegrilde kipfilet met zoete-aardappelgratin

Deze vrijdag verdient verwennerij. Of dat nu in de vorm is van een glas pinot gris, dadels omwikkeld met spek of een magere gegrilde kipfilet… zolang je er maar van geniet, doe je het goed.

hoofdgerecht | 4 personen

4 biologische kipfilets à 125 g
2 el venkelzaad*
3 teentjes knoflook, fijngesneden
1 bosje bladpeterselie, blaadjes fijngesneden
100 ml milde olijfolie
350 g zoete aardappels, grof geraspt
1 kleine zoete ui, geraspt
2 bekertjes (biologische) crème fraîche à 125 ml
6 el versgeraspte Parmezaanse kaas
2 citroenen, doormidden gesneden
extra vergine olijfolie

Verwarm de oven voor op 190°C. Sla de kipfilets tussen keukenfolie met de platte kant van een koksmes helemaal plat. Heel dikke kipfilets kun je ook eerst horizontaal doormidden snijden.

Rooster het venkelzaad 1 min. in een droge koekenpan. Wrijf het venkelzaad in een vijzel fijn met ½ tl zeezout en 2 teentjes fijngesneden knoflook en meng door de peterselie en olijfolie. Bewaar ¼ van deze marinade. Doe de rest in een plastic diepvrieszak, voeg de kipfilets toe, masseer de marinade goed in de kip en laat minimaal 30 min. marineren
in de koelkast.

Meng de zoete aardappel, ui, crème fraîche (bewaar ½ bekertje voor de garnering), overgebleven teentje knoflook, 3 el parmezaan, veel zwarte peper en evt. wat zout. Vet 4 ovenvaste vormpjes in en verdeel het zoete aardappelmengsel erover. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas. Bak de gratins in 20-25 min. goudbruin en gaar.

Verhit intussen  de barbecue of een grillplaat of grillpan en rooster de kip in 7 min. aan alle kanten goudbruin en gaar. Besprenkel de filets met de rest van de venkelmarinade. Gril de snijkanten van de citroenhelften tot ze mooi gekleurd zijn.

Serveer de gegrilde venkelkipfilets op een bord met een halve citroen en een ‘gratinpotje’. Schep op elk potje een lepel crème fraîche en druppel er een paar druppels olie over.

* Te koop bij de toko of natuurwinkel.

Bereiden ± 35 min. / marineren ± 30 min. / oven ± 25 min.

RECEPT MERIJN TOL BEREIDING BART STUART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS

*Dit recept verscheen eerder in delicious.magazine.

gegrilde-kipfilet-zoete-aardappelgratin-delicious