picknicken? Italiaans brood met mozzarella en gegrilde groenten

Al fresco picknicken met anti pasti, veel limoncello, pasta en Italiaanse muziek. Maak vanavond alvast dit gevulde brood en nodig je vrienden uit om hun Italiaanse kookkunsten te komen delen.

lunchgerecht (4-6 personen)

100 ml olijfolie
2 tenen knoflook, geperst
1 grote aubergine
1 grote courgette
zout, peper
1 pot geroosterde paprika’s (à 465 g, uitlekgewicht 345 g)
10 takjes basilicum
2 bosjes waterkers of 2 zakjes à 75 g
150 g verse (buffel)mozzarella
6 zongedroogde tomaten op olie
1 langwerpig of rond, bol brood
4 el (olijven)tapenade
3 el pesto
extra nodig: keukenpapier, aluminiumfolie, evt. plasticfolie

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Meng de olijfolie met de knoflook.
Snijd de aubergine en courgette overlangs in plakken van ½ cm dikte. Bestrooi de aubergine- en courgetteplakken met zout en peper. Bestrijk de plakken dun met de
knoflookolie in en leg ze op het ingevette ovenrooster. Schuif ze in het midden van de
oven en grill ze 3-4 min. of tot ze mooi bruin geroosterd zijn. Keer ze en rooster de andere
kant ook ± 3 min. Laat de plakken afkoelen.

Laat de paprika’s uitlekken en snijd ze open, zodat je ze goed kunt openvouwen. Haal de
blaadjes basilicum van de takjes. Verwijderde dikke steeltjes van de waterkers, laat dunne steeltjes gewoon zitten. Laat de mozzarella uitlekken en snijd de kaas in dunne plakken. Laat de gedroogde tomaten op keukenpapier uitlekken en snijd ze in reepjes.

Snijd het brood in de lengte open en klap het open. Trek of snijd het broodkruim eruit,
zodat je een dikke korst van ± 3 cm overhoudt. Het broodkruim kun je drogen (in de
zon of op de verwarming) en als paneermeel gebruiken.

Bestrijk de binnenkant van het brood dun met wat knoflookolie en een laagje tapenade.
Bedek de bodem met een laagje waterkers. Leg daar eerst de aubergine op, bedek met
basilicumblaadjes, daarop gedroogde tomaten en daarop mozzarella. Maak nu een
laagje van plakken courgette en bestrijk dit met wat pesto. Beleg met geroosterde paprika
en eindig met nog een laagje waterkers. Klap nu het brood dicht. Druk het stevig aan en
verpak het strak in aluminiumfolie. Leg het minimaal 2 uur in de koelkast zodat de
smaken kunnen intrekken. Je kunt het ook een dag van tevoren maken en 1 nacht in
de koelkast leggen. Snijd het brood in 8-10 stukken en serveer direct.

bereiden ±35 min/ grill ±30 min / wachten minimaal 2 uur
p.p. ± 800 kcal/ 60 g koolhydraten/ 13 g vet

facebooktwitterfacebooktwitter
Dit artikel is geplaatst in: lunchgerecht, Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Op dit item zijn (nog) geen reacties.