culivraag: chocolade-pavlova met vincotto

Op de cover van de delicious.agenda 2012 staat een heerlijke pavlova met chocolade en gegrilde vijgen. Over de 40 g fijngeraspte pure chocolade (70% cacao) staat niks in de bereidingswijze. Hieronder staat het volledige recept nog een keer. De chocolade-pavlova is een van de favorieten op de redactie en echt een aanrader om te bakken!

chocolade-pavlova met vincotto
gebak (10-12 personen)

6 hele verse eiwitten van scharreleieren, op kamertemperatuur
330 g fijne kristalsuiker
4 el cacaopoeder
1 el vincotto* + extra om te besprenkelen
40 g fijngeraspte pure chocolade (70% cacao) + naar wens wat grof geraspte chocolade voor erover
1 tl extra vergine olijfolie om in te vetten
5-6 verse vijgen, gehalveerd (of 5-6 verse frambozen)
300 ml crème fraîche of geklopte slagroom

Verwarm de oven voor tot 180°C. Bekleed een bakplaat van minstens 24 cm met bakpapier. Teken hierop een cirkel van 23 cm Ø snee.

Klop de eiwitten in een schone, droge kom met een elektrische mixer tot zachte pieken. Klop de suiker er geleidelijk (lepel voor lepel) door en klop het eiwitschuim tot glanzende, stijve pieken. Zeef het cacaopoeder erboven, sprenkel de eetlepel vincotto erover en spatel de fijngeraspte pure chocolade het voorzichtig en luchtig door het eiwitschuim, zodat het cacaopoeder goed wordt gemengd. Schep het chocoladeschuim in de aangegeven cirkel op het bakpapier en strijk de bovenkant en zijrand glad met een spatel, zorg ervoor dat het goed binnen de lijntjes blijft.

Schuif de bakplaat in de oven, schakel de oventemperatuur direct terug tot 150°C en bak de pavlova 1-1¼ uur. De pavlova is klaar als de rand knisperig is en de pavlova droog aanvoelt aan de bovenkant, maar nog een beetje zacht als je op het midden drukt. Schakel de oven uit, zet de ovendeur open en laat de pavlova in de oven afkoelen.

Verhit intussen een licht ingevette grillpan op matig vuur. Leg de vijgen hierop met het snijvlak omlaag en gril ze ± 1 min., of tot ze licht karameliseren. Neem ze uit de pan en laat ze afkoelen.

Breng de pavlova over op een grote, platte schaal. Verdeel de crème fraiche of room erover, schik hierop de gegrilde vijgen en sprenkel er wat vincotto over. Strooi er als je wilt geraspte chocolade over en serveer de pavlova.

Bereiden ± 35 min./ afkoelen ± 2 uur/ oven ± 1¼ uur

* Vincotto is is gemaakt naar een historisch boeren recept. In tegenstelling tot Aceto Balsamico heeft Vincotto maar 3,5% zuur. Het azijnmengsel is gemaakt van gekookte druivenmost van de blauwe druiven Trebbiano en Lambrusco en versterkt met natuurlijke vruchtenaroma’s. Te koop bij (Italiaanse) delicatessenwinkels. Ter vervanging kun je 1 eetlepel balsamicoazijn in het eiwitmengsel gebruiken, maar gebruik deze azijn niet om de pavlova te besprenkelen.

chocolade-pavlova-delicious