Gezonde pizza met groenten en kervel

Maak van een gewone ook eens een gezonde pizza, een lekkere variatie op het doorsnee exemplaar met kaas, worst en tomaat. Spinazie, courgette, zongedroogde tomaatjes en kervel lijken voor elkaar gemaakt.

Dit is nog zo’n heerlijke pizza met veel groenten.

gezonde pizza met groenten en kervel

lunchgerecht (2 stuks)

2 el olijfolie
250 g bloem
15 g verse gist of 1 zakje gedroogde gist (7 g)
200 g tomatensaus (gezeefde tomaat)
100 g verse spinazie
2 el olijfolie
4 teentjes knoflook, geperst
5 zongedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt, fijngehakt
2 kleine courgettes, in dunne plakken
2 bosuitjes, in ringen
100 g zwarte (taggiasche) olijven
25 g kervel, grof gehakt
2-4 el extra vierge olijfolie

Zeef de bloem boven een kom, maak een kuil in het midden. Los de gist op in 125 ml warm water (droge gist hoeft niet eerst opgelost te worden) en schenk dit met de olijfolie in het kuiltje. Werk de bloem van buiten naar binnen tot een deeg ontstaat. Voeg ½ tl zout toe en kneed het deeg 10 min. tot het elastisch is. Voeg evt. meer water toe als het deeg te droog blijft. Vorm het deeg tot een bal en laat het in een kom, afgedekt met een natte theedoek, 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.

Verwarm de oven voor op 250°C. Sla het deeg plat en verdeel het in 2 ballen. Rol de deegballen met een deegroller uit op een met bloem bestoven aanrecht tot langgerekte ovalen van 2-3 mm dik. Leg elke deegplak op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak ze 2 min. voor in de oven.

Laat de deegbodems even afkoelen en bestrijk de bovenkanten met tomatensaus. Meng in een kom de spinazie, knoflook, tomaat, courgette, bosui en olijven en verdeel het mengsel over de pizza´s. Bak de pizza´s in 10 min. gaar en bruin. Bestrooi de pizza´s met veel kervel, strooi er zout en versgemalen zwarte peper over en besprenkel met wat olijfolie.

Bereiden ± 20 min. / oven 10 min. / rijzen ± 1 uur
p.p. ± 425 kcal / 56 g koolhydraten/ 17 g vet / 12 g eiwit

Recept en bereiding Eke Mariën Fotografie Eric van Lokven Styling Cyn Ferdinandus