Hemelse New York cheesecake

Inmiddels kan je overal ter wereld cheesecake eten maar ooit werd het gerecht populair in de joodse deli’s van New York. Dit hemelse recept is geïnspireerd op die echte New York cheesecake. Voor iedereen in een New York state of mind!

Ook deze brownies met frambozencheesecake is een echte blijmaker

New York cheesecake
gebak (10-12 personen)

250 g Nizza koekjes (Brusselse kermis)
100 g ongezouten boter, gesmolten
800 g verse roomkaas
190 g fijne kristalsuiker
4 eieren
3 eierdooiers
3 tl vanillearoma
11/2 el citroensap
300 ml zure room
cacaopoeder, om erover te strooien, gezeefd

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 24 cm Ø in. Breng aan de buitenkant van de bakvorm een dubbele laag aluminiumfolie aan (zo zal er tijdens het bakken geen water bij de taart kunnen komen).
Maal de koekjes in de keukenmachine fijn. Meng met de gesmolten boter en druk het tegen de bodem van de bakvorm.
Meng alle roomkaas, 170 g van de suiker, de eieren, eierdooiers, 2 tl vanillearoma en het citroensap in de keukenmachine. Schep dit mengsel op de kruimelbodem. Zet de kwarktaart in een grote braadslee en schenk hierin zoveel kokendheet water dat dit halverwege de bakvorm reikt. Bak de taart 1 uur in de oven.
Klop ondertussen de zure room, rest van de suiker en vanille door elkaar en schenk dit uit over de taart. Zet de taart, zonder waterbad nog 10 min. terug in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen in de vorm. Zet nog 4 uur in de koelkast. Bestrooi de cheesecake voor het serveren met behulp van een zeefje met cacaopoeder.

Bereiden ± 25 min / oven ± 1 uur en 10 min / afkoelen 5 uur.