sinterklaasbrood

 

De geur van versgebakken brood. Weinig meer heeft een mens nodig om ’s ochtends z’n dag goed te starten. Zelf brood bakken is ontspannend, eenvoudig en vooral erg lekker. Voor een sinterklaasbrood kan je aan het deeg je favoriete smaakmakers toevoegen. Seizoensaroma’s als mandarijn of speculaaskruiden, en ook stukjes vers of gedroogd fruit, noten en geurige kruiden.

Knapperig en ovenwarm besmeerd met een dikke laag roomboter is dit seizoensbrood op z’n best. En mocht je morgen iets over hebben, dan piep je de rest weer even op in een warme oven. Sneetjes licht krokant roosteren, bakken tot wentelteefjes of transformeren tot een hemelse broodpudding, ‘oud’ brood is zeker zo onweerstaanbaar.

sinterklaasbrood

500 gram (spelt*)bloem
ca. 275 ml water
1 zakje droge gist (7 g)
1 el amandelolie
1 el honing
rasp van 2 mandarijnen
1,5 theelepel koek- en speculaaskruiden
1/2 tl zout
100 gram amandelen, grof gehakt
1 ei, losgeklopt

Kneed van alle ingrediënten behalve de amandelen een soepel deeg. Werk de amandelen door het deeg en vorm een bal. Laat het deeg onder een schone doek op kamertemperatuur 45 min. rijzen, of tot het deeg in volume is verdubbeld.
Sla de lucht uit het deeg, vorm van het deeg een ovaal brood en leg op een ingevette bakplaat. Laat het brood nogmaals 45 min. onder een doek rijzen.
Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Bestrijk het brood met ei en bak het in de voorverwarmde oven in 35-40 min. goudbruin en gaar. Controleer of het brood gaar is door op de onderzijde te kloppen: klinkt het brood hol dan is het gaar, klinkt het nog dof schuif het dan nog even terug in de oven.

* Speltbloem geeft het brood een vol en nootachtig aroma, verkrijgbaar bij natuurwinkels.