kaasfondue + video

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Veel mensen zijn dol op kaasfondue. Zeker in de winter! delicious. lezeres Denise: ‘Ook ik ben dol op kaasfondue. Maar ik blijf het lastig vinden om een kaasfondue te maken zonder klonten. Hebben jullie tips voor mij?’ delicious. geeft met alle liefde antwoord en geeft je meteen een kookvideo uit de oude doos (maar daardoor niet minder lekker!).

Redactie delicious.: ‘Bij het maken van een kaasfondue is het belangrijk dat de kaas die je gebruikt, geraspt is. Hierdoor smelt de kaas gemakkelijker. Breng allereerst de wijn aan de kook. Zet het vuur dan lager zodat de wijn tegen de kook aan is. En voeg de kaas beetje bij beetje toe, zodat de kaas als het ware smelt. Als je het mengsel namelijk te ‘hard’ laat koken wordt het al snel een taaie kaasmassa. Verder is het belangrijk dat je de kaasfondue bindt.

Binden is niet alleen belangrijk om de fondue dikker te maken, het voorkomt ook dat de kaas en de wijn uit elkaar vallen. Water en vet mengen namelijk niet van nature. Afhankelijk van de vetheid van de kaas kan het zijn dat je wat extra maïzena nodig hebt, maar probeer het dan steeds met kleine beetjes. Maïzena kun je aanmaken met een scheutje wijn of kirsch. In Nederland is bij Dirck Slijterijen de Zwitserse wijn Fendant te koop. Een heerlijke wijn voor bij kaasfondue. Vinologe Ellen Dekkers geeft in wijn & spijs (delicious. december 2012) een heerlijk recept voor een kaasfondue van zachte geitenkaas, gruyère en emmentaler.