proef spelt!

Gezond én lekker leven is de trend. Met eerlijke en pure smaken. Spelt past helemaal in onze bewuste levensstijl van nu. Dat wisten de Oude Romeinen al.

In de boerenkeukens van Italiaanse regio’s als Toscane en Umbrië vormt farro van oudsher een basisingrediënt voor eenvoudige soepen, salades, pasta, brood en zelfs gebak. Het waren dan ook de Italianen die dit oergraan mee naar ons land namen. Na enige tijd verdrongen te zijn door andere granen beleeft spelt een culinaire comeback.

Spelt is hard op weg heel populair te worden. De charmante graankorrel is niet alleen gezonder dan tarwe; bevat meer eiwitten en zit boordevol mineralen en vitaminen. Spelt is bovendien simpel te bereiden en biedt volop variatie. Van hele korrel tot gemalen bloem of meel voor brood, pasta en patisserie. Van ontbijt tot nagerecht en borrelhapje. Maar de volle nootachtige smaak van spelt is vooral erg lekker.  Spelt is verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel en (Italiaanse) delicatessenzaak.

 

speltsalade met tomaatjes, mozzarella en basilicum

voorgerecht (4 personen)

300 g spelt
250 g pomodorini
5 el olijfolie extravergine
sap van ½ citroen
1 bol buffelmozzarella
klein bosje verse basilicum

Week de spelt minimaal 2 uur in koud water. Breng de graankorrels met ruim vers koud water aan de kook. Kook de spelt zachtjes in ± 20 minuten beetgaar en giet af. Spoel de spelt in een vergiet onder stromend water koud zodat de korrels geen kans hebben verder te garen en hun lekkere beet houden.

Verwarm intussen de oven voor op 200ºC en halveer de pomodorini. Leg ze met het snijvlak naar boven in een lage ovenschaal. Besprenkel de tomaatjes met 2 el olijfolie en bestrooi met peper, zout en een beetje suiker. Schuif de schaal 10-15 minuten in de oven; laat de pomodorini afkoelen.

Maak de spelt in een kom aan met de rest van de olijfolie, het citroensap en peper en zeezout. Pluk de mozzarella klein en scheur de basilicum grof. Hussel de tomaatjes, mozzarella en basilicum door de spelt.

TEKST DELICIOUS. REDACTIE 

spelt-delicious