Berlijn is booming. Ook voor je belly. Redacteur Bas reisde met de trein naar de Duitse Berenstad en at er genoeg om in een diepe winterslaap te kunnen vallen.
Dus je ging naar Berlijn tijdens kerst? Waarom?
‘Alle bofkonten die aan de grens wonen, kennen het fenomeen van de Duitse weinachtsmarkt. Münster, Oberhausen, Osnabrück. Je kunt er prima je handen volhangen met draagtassen vol chocoladefruit, karamelappels en kitscherige kerstballen. Maar een kerstmarkt bezoeken op tweede kerstdag, op Alexanderplatz, onder de televisietoren geeft toch net dat beetje extra. De glühwein gloeit extra sterk uit een melkglazen bierpul, de braadworst is misschien wel de lekkerste die je ooit eet en de karamelappels smaken extra karamellerig.’
Toch, koukleumen bij een tafeltje dat nat is van de glühwein klinkt nu niet echt als dé bestemming voor een kerstdiner.
‘Nee, zeker niet. Mijn foodie-in-crime en ik hadden de kerstmarkt niet als dinerplek voor tweede kerstdag bedacht. Nee, wij zaten in Sushi Circle vlakbij Rosenthaler Platz middelmatige sushi van een lopende band af te plukken. Met een halfvolle maag liepen we richting de Fernsehturm. Wat een verademing was het toen we ontdekten dat de kerstmarkt nog open was. Tout Berlijn hing in een reuzenradbakje, stond op de schaats en peuzelde op varkenspootjes (eisbein).’
Een hotspot dus.
Punt gemaakt. Hoe was het eten?
Smoky! Maar Duitsers zijn toch ook gek op frituren?
Geen pommes?
Nee, het is nota bene kerst!
Wel zoetigheid?
Verder nog iets leuks/lekkers tegengekomen?
Lekkere vakantie dus?
Ho, ik heb nog veel meer te vertellen. Ik sprak onder meer de eigenaar van een koffiezaak die zijn zaakjes wel heel serieus neemt. Maar daarover de volgende keer meer.
Oké, wiedersehen.
Wiedersehen.
FOTOGRAFIE: BAS ROBBEN EN CHE-SHENG WU