Mierikswortel-bietjessoepEen goed voorgerecht kietelt de smaakpapillen en laat je verlangen naar meer. Bij receptenschrijver / kookboekenauteur Eke Mariën ben je daarvoor aan het juiste adres. Zoals deze mierikswortel-bietensoep. Een bijzonder voorgerecht tijdens jouw Serious Request-diner. Meer info over deze actie…

voorgerecht | 4-5 personen | v

4 el olie
250 g verse rode biet, geschild, in blokjes
1 rode ui, fijngesneden
1 el balsamicoazijn
1 tl suiker
1 sjalot, fijngesneden
50 g wit van prei, in ringen
50 g knolselderij, geschild, in stukjes
25 g verse mierikswortel, geraspt*
2 aardappels, in blokjes
100 ml (zoete) witte wijn (bijv. moscatel)
300 ml groentebouillon (van tablet)
100 ml slagroom
20 g bladpeterselie
100 ml extra vierge olijfolie

Voorbereiden (kan 2 dagen van tevoren): verhit 2 el olie in een soeppan en bak de stukjes biet met de rode ui ± 3 min. Voeg 500 ml water toe en breng de soep tegen de kook aan. Voeg de balsamico en suiker toe en laat de soep 30 min. zachtjes koken tot de biet goed gaar is. Pureer fijn met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Doe de soep over in een kom en laat afkoelen. Bewaar de soep tot gebruik in de koelkast.

Verhit de rest van de olie in een andere pan en bak de sjalot, prei, knolselderij, mierikswortel en aardappel 5 min. op zacht vuur. De groenten mogen niet kleuren. Voeg de wijn, bouillon en room toe en breng de soep tegen de kook aan. Laat de soep ± 15 min. zachtjes koken met het deksel op de pan. Pureer met een staafmixer en breng de soep op smaak met zout en peper. Doe de soep over in een kom en laat afkoelen. Bewaar de soep in de koelkast.

Pureer de peterselie met de extra vierge olie met de staafmixer in een maatbeker. Doe de puree over in een fijne zeef en laat de kruidenolie er langzaam uitdruppelen. Bewaar de olie in de koelkast.

Knip uit stevig karton een vorm waarmee de kom of het bord waarin de soep geserveerd gaat worden in tweeën gedeeld kan worden. Deze vorm wordt gebruikt om beide soepen tijdens het inschenken van elkaar te scheiden. Wikkel de vorm strak in aluminiumfolie of keukenplastic zodat het karton niet week wordt van de soep.

Bereiden: verwarm beide soepen in een pan. Schenk beide soepen elk in een maatbeker of kan. Vraag hulp om de kartonnen vorm in het midden van de kom of  het bord te houden. Schenk beide soepen tegelijkertijd elk aan één kant van de vorm. Trek de vorm weg en druppel de peterselie-olie over de soep

* Je kunt evt. ook geraspte mierikswortel uit een potje gebruiken

Voorbereiden ± 45 min. / afkoelen ± 45 min.  / bereiden ± 10 min.

PRODUCTIE ELLEN VAN MOL RECEPTEN EN BEREIDEN EKE MARIËN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING DÉSIRÉE VAN DIJK

* Dit recept verscheen eerder in delicious. Nabestellen? Dat kan via onze shop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *