noedelsalade met eend

noedelsalade met krokante sesameend

hoofd- of lunchgerecht | 4-6 personen

4 eendenbouten*
2 steranijs*
3 tenen knoflook, gekneusd
4 cm gemberwortel, in plakjes
1 tl Chinees 5-kruidenpoeder*
500 ml plantaardige olie om te frituren

saus
4 el tomatenketchup
1 el sojasaus
1 el honing
2 el sinaasappelsap
2 el sesamolie*

salade
200 g glasnoedels
200 g daikon, geschild en grof geraspt*
1 bos waterkers, blaadjes en dunne takjes
100 g taugé
4 bosuien in ringetjes
1 el sesamzaadjes, in een droge koekenpan geroosterd
2 el korianderblaadjes, grof gehakt

dressing
1 el sojasaus
1 el rijstazijn*
2 cm gemberwortel, fijn geraspt
1 teen knoflook, geperst
1 el sesamolie*
3 el zonnebloemolie

Doe de eendenbouten samen met de steranijs, knoflook, gember en het 5-kruidenpoeder in een braadpan. Voeg water toe tot de bouten net onder staan. Breng alles tegen de kook en laat de bouten in  45 min. zachtjes gaar stoven met een deksel op de pan.

Haal de gare bouten uit de bouillon en laat ze  15 min. afkoelen. Maak intussen een saus voor de eend door tomatenketchup, sojasaus, honing, sinaasappelsap en sesamolie goed te mengen in een kom. Pluk het eendenvlees van de bouten. Zorg ervoor dat de stukken niet dikker dan 1 cm zijn. Snijd ze eventueel bij. Bewaar het eendenvlees in een kom.

Kook de noedels beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Spoel ze koud onder de kraan en giet ze af in een vergiet. Meng ze in een ruime kom met de daikon, waterkers, taugé en bosui. Klop met een garde de sojasaus, rijstazijn, geraspte gember en knoflook en schenk hier de sesam- en zonnebloemolie bij. Meng de dressing door de salade.

Verhit de frituurolie in een wok tot 180C. Voeg de helft van de stukken eend toe en frituur ze in  5 min. krokant. Schep ze goed om. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm in een voorverwarmde oven van 100C. Frituur ook de rest van de eend.
Meng de gefrituurde eend met de saus zodat er overal een laagje saus opzit. Verdeel de salade over grote diepe borden en leg de eend erop.
Bestrooi alles met nog wat sesamzaad en versgehakte koriander.
* Te koop bij de toko of goed gesorteerde supermarkt. Eendenbouten bestel je bij de poelier.

Bereiden  40 min. / stoven  45 min. / afkoelen  15 min.

RECEPTEN EKE MARIEN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JAN WILLEM VAN RIEL 

noedelsalade-delicious