3 ideeën met perzik

perziksangria

drankje | 4-6 personen

Meng in een kleine steelpan 4 el fijne kristalsuiker met 125 ml sinaasappelsap, 1 kaneelstokje, 1 anijsster en 2 kruidnagels. Verwarm al roerend op laag vuur tot de suiker is opgelost en laat 3 min. inkoken tot een suikersiroop. Laat afkoelen. Schenk in een grote kan en voeg 1 fles (750 ml) mousserende wijn, 1 kleingesneden perzik en 100 g in plakjes gesneden aardbeien en de gezeefde suikersiroop toe. Verdeel hierover de pulp van 2 passievruchten en 2 plukjes verse munt. Serveer met limoenschijfjes.

Bereiden ± 15 min. + afkoelen 1 uur

perziksalsa

bijgerecht | 4 personen

Meng in een schaal 2 rijpe, in blokjes gesneden perziken met ½ fijngesneden rode ui, 1 fijngesneden rode peper, 1 fijngesnipperd djeroek peroetblaadje*, 3 el kleine muntblaadjes en 1 el vers limoensap. Deze perziksalsa is heerlijk bij vlees of vis, bijvoorbeeld bij gegrilde zalm, karbonades of kipfilet.

*Djeroek peroet of citroenblad is vers of in de diepvries te koop bij de ruim gesorteerde toko.

Bereiden ± 10 min.

 no waste!

Maak van perzikpitten en schillen een geurige suikersiroop.

  1. Doe 2-3 perzikpitten met een handvol reepjes perzikschil in een kleine steelpan. Voeg 250 ml water, 225 fijne kristalsuiker en 1 in de lengte opengesneden vanillestokje toe.
  2. Verwarm al roerend ± 2 min. op laag vuur tot de suiker is opgelost. Laat op hoog vuur 3-4 min. onder af en toe roeren inkoken tot suikersiroop. Laat volledig afkoelen.
  3. Schenk de suikersiroop door een fijne zeef in een goed schoongemaakte en gesteriliseerde fles en sluit deze. Bewaar in de koelkast. 

    Schenk de siroop over ijs, vruchtensalade of gebruik hem als smaakmaker in cocktails en champagne.

 

gepocheerde perziken-delicious