eendenborst met sinaasappel

Eendenborst is een veelzijdig stukje vlees. Je kunt het pocheren, bakken, roken… We maken er een heerlijke salade bij vol met Aziatische smaken. Lekker met een kommetje noedels!

eendenborst met sinaasappel en salade van bleekselderij

voor- of lunchgerecht | 4 personen

2 kleine eendenborsten* (filets de canette)
1 el olie
2 sjalotjes, fijngesneden
100 ml rijstwijn* (sake)
200 ml sinaasappelsap
geraspte schil van 1 (bio)sinaasappel
2 cm geschilde gemberwortel, fijn geraspt
1 el honing
50 ml port
1 el sojasaus
sap van 1 limoen
1 rode ui, in halve ringen
1 stronk bleekselderij, gewassen en in ringetjes
1 sinaasappel, in partjes
1 bakje tuinkers, blaadjes en steeltjes geknipt
1 el gembersiroop
2 el zonnebloemolie

Snijd de eendenborsten in reepjes van 1 cm en bestrooi ze met peper en zout. Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de eend  2 min. tot ze mooi bruin is maar nog niet gaar. Schep de stukken eend uit de wok en voeg de sjalotjes toe. Roerbak de sjalotjes  1 min. en voeg dan de wijn, sinaasappelsap, sinaasappelschil, gember, honing, port en sojasaus toe en breng alles aan de kook. Laat de saus inkoken tot er nog 150 ml van over is. Doe er de eend bij en warm alles nog  2 min. goed door. Breng het gerecht op smaak met zout en versgemalen peper.

Meng het limoensap met de rode ui in een kom en laat een minuutje trekken. Doe de bleekselderij in een kom met de sinaasappelpartjes en tuinkers. Schep de ui met het limoensap, de gembersiroop en zonnebloemolie erdoorheen en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de salade over borden en schep er de eend over.

Bereiden  25 min.

RECEPTEN EKE MARIEN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JAN WILLEM VAN RIEL 

eendenborst-delicious