14x gratin – romig, kazig en zó delicious!

Gratin = goud. Je huis gaat er heerlijk van geuren, plus die onweerstaanbare, gouden topping van kaas. Deze gegratineerde gerechten uit de oven zijn easy te maken en echte gezinsfavorieten. Maak er een eenvoudige salade bij als je gratin in de oven staat.

Gratins zet je direct uit de oven op tafel. Vaak is het een combinatie van schijfjes rauwe (knol)groenten die garen in room, en worden afgedekt in een hete oven. Met de topping kun je spelen: bestrooi de ovenschotel bijvoorbeeld met extra kaas, specerijen, of krokante noten.

Zoete gratins – denk aan knolselderij, pastinaak en zoete aardappel – hebben baat bij pittige smaken. Parmezaan, gorgonzola of gruyère laten de aardse groenten nóg beter uitkomen.

De saus der gratins: bechamel

Gerechten die in de categorie gratin vallen zijn allemansvrienden, want wie houdt er niet van gerechten die begraven worden onder een laag beboterd kruim, gesmolten kaas of een fluweelzachte, romig witte saus?

Bechamel is een van de sauces mères, of ‘moedersauzen’ uit de Franse keuken en vaak de basis van een gratin. Als je deze saus goed onder de knie hebt, kun je er heel makkelijk mee variëren.

Smaakbooster

De melk die je gebruikt voor bechamel kun je eerst even laten trekken met een ui waarop je met wat kruidnagels een laurierblaadje steekt. Dat geeft deze milde saus extra smaak. Met een snufje – liefst versgeraspte – nootmuskaat (deze single origin nootmuskaat uit de Molukken vinden wij echt te gek!) maak je de saus compleet. Ga je bechamel gebruiken als basis voor een andere saus, dan zijn deze extraatjes meestal niet nodig.

De lekkerste gratins

knolselderijgratin
Moeder en dochter Minta & Mae duiken graag samen de keuken in. Mae eet geen vlees meer, dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten. Dit keer met knolselderij. Minta: 'Als je 'm bakt, karamelliseert knolselderij licht, wat zorgt voor een extra rijke en diepe smaak. Niet té lang bakken, dan wordt-ie bitter.'
Probeer ook eens deze salade met knolselderij.
naar recept
Tomatengratin met parmezaan, gekaramelliseerde knoflook & salsa verde
Gratins zet je direct uit de oven op tafel. Deze variant zonder room is een stuk lichter dan veel traditionele gratins, en net zo smaakvol. De twee verschillende soorten tomaten karamelliseren samen met de knoflook in de hete oven. Daar worden ze heerlijk zoet en sappig van. De salsa verde frist de boel op en de knapperige crouton-kaaskorst geeft het gerecht een lekkere bite.
Tip: Eet je deze gratin als hoofdgerecht? Geef er dan een lekkere bonensalade bij.
naar recept
aardappelgratin met gruyère
Deze aardappelgratin met gruyère geeft je meteen dat gezellige wintersportgevoel. De Zwitserse Alpenkaas smelt in de oven en geeft de gratin extra veel smaak. Lekker als bijgerecht voor tijdens een gezellig etentje met de hele familie.
naar recept
aardappelgratin met gruyere
mini-gratins van aardappel, bleekselderij en laguiole-kaas
Het is herfst! Dus willen we comfortfood uit de oven. Het liefst met een laag kaas erop. Dus bestrooien we deze aardappelgratins met bleekselderij rijkelijk met laguiole-kaas. Mmm!Maak voor een grotere variant deze gratin met pastinaak, koolraap en salie.
naar recept
gratin-laguoile-kaas
gratin van sjalotten met px sherry, oregano en paprika-knoflookboter
Ui is onmisbaar in de keuken. En dat mag wel eens hardop worden gezegd. Deze sjalottengratin is een echte smaakbom: zoet, kruidig, hartig en complex.
delicious. maakte een podcast over ui waarin we je alles vertellen over deze fijne groente.
naar recept
gratin van sjalotten met px sherry
gratin van pastinaak, koolraap en salie
Comfortfood 2.0, dat is deze gratin van pastinaak met geurige salie en pittige gruyère. Serveer als bijgerecht met vis of kip, maar het is ook lekker als vegetarisch hoofdgerecht met een frisse salade en vers brood.
Probeer ook deze gratin met gruyère, witlof en spekjes.
naar recept
gratin van pastinaak
spätzlegratin
Maak deze Duitse spätzlegratin met peterselie voor je vrienden en laat ze proeven hoe lekker dat is! Je kunt ze ook van tevoren koken en (los) invriezen. Dan hoef je ze alleen nog maar in kokend water te laten glijden en 1 minuut te koken. Easy!
naar recept
spatzlegratin-delicious
gratin van schorseneren met emmentaler, ham en peterselie
Gratinliefhebbers opgelet! Deze gratin van schorseneren met emmentaler, ham en peterselie is een echte aanrader. Easy om te maken en een groot, gul effect op tafel.
naar recept
gratin-schorseneren-delicious
witlofgratin met spekjes
Ieder hoofdgerecht komt nóg beter uit de verf naast het juiste bijgerecht. Deze witlofgratin gaat bijvoorbeeld perfect samen met lamsgebraad. De witlof geeft gratin iets licht bitters en de gruyère zorgt voor een knapperig korstje. 
Alles is lekkerder met een kaaskorstje! Probeer ook deze aardappelgratin met bleekselderij.
naar recept
witlofgratin
vispie met kruidengratin
Bij de vishandel en sommige supermarkten kun je ook een mix van verschillende soorten vis kopen, vaak speciaal samengesteld om te wokken. Ook ideaal voor deze vispie, en  een flinke hand garnalen maken hem extra lekker. Meer inspiratie nodig voor hartige taarten? Klik hier!
naar recept
vispie
koolraapgratin
Koolraap smaakt heerlijk bij gegrilde karbonades en stevige visfilets. Heel lekker en simpel om te maken is deze koolraapgratin die in 25 min. op tafel staat.
Smaakt naar meer? Proef onze romige koolraaptaart met specerijen
naar recept
koolraap
pittige entrecote met aardappel-uigratin
Een entrecote is een mals stuk rundvlees, mooi rood van kleur en vaak flink dooraderd met vet. Het wordt gesneden uit de dunne lende, deze komt uit de rug van het rund, op de ribben waaronder de haas ligt. Voor de beste kwaliteit entrecote ga je naar de slager, die zijn vlees nog laat afhangen. Langer gerijpt vlees heeft namelijk een vollere smaak en dat maakt dit gerecht nét even af.
naar recept
entrecotes aardappel-delicious
gegrilde kipfilet met zoete-aardappelgratin
Deze vrijdag verdient verwennerij. Of dat nu in de vorm is van een glas pinot gris, dadels omwikkeld met spek of een magere gegrilde kipfilet… zolang je er maar van geniet, doe je het goed.
naar recept
gegrilde-kipfilet-zoete-aardappelgratin-delicious
koteletten met uiensaus en bloemkoolgratin
Op regenachtige doordeweekse dag als vandaag smaken deze koteletten met uiensaus en bloemkoolgratin nog lekkerder!
naar recept
koteletten-delicious
aardappelgratin met gruyere