speckknoedel met wittekoolsalade

Typisch Oostenrijks comfort food: speckknoedel! Je rolt de deegballen met Tiroler speck, prei en provolone en serveert ‘m met salieboter en een frisse salade. De koolsalade is het lekkerst als je die een dag laat intrekken.

speckknoedel met wittekoolsalade

hoofdgerecht | 4 personen

75 g Tiroler speck of mager rookspek, of een droge hamsoort, in kleine blokjes
½ ui, fijngesneden
2 el heel fijngesneden prei
250 g wit zuurdesembrood
3 eieren
250 ml melk
2 el fijngesneden bladpeterselie
1 el fijngesneden bieslook
100 g provolone, geraspt
30 g bloem, gezeefd
100 g roomboter
8 blaadjes salie

Bak het spek in een koekenpan heel zachtjes knapperig. Neem het spek uit de pan en bak in het achtergebleven vet de ui zachtjes 5 min. totdat hij glazig is. Voeg de prei toe en bak nog 5 min. mee. Zet het uimengsel apart en laat 10 min. afkoelen.

Maal het desembrood in de keukenmachine grof of verkruimel het en meng met het uimengsel, de eieren en melk. Voeg de kruiden en kaas toe en meng het geheel wel heel goed, maar probeer het niet te hard aan te drukken, dan wordt het te compact. Roer er de bloem door en vorm er ballen ter grootte van een golfbal van. Druk de ballen licht aan en leg ze zekere 1 uur afgedekt in de koelkast om op te stijven.

Breng ruim water in een ruime pan met 3 el zout aan de kook. Draai het vuur laag en pocheer de knoedel in 10-15 min. gaar, het water mag niet koken, dan koken ze stuk.

Verwarm intussen de boter, totdat deze net iets kleurt, voeg de salie toe en bak krokant.

Schep de knoedel voorzichtig met een schuimspaan uit het water, direct op het bord en serveer met de salieboter en kooksalade.

Bereiden ± 45 min. / koelen ± 1 uur.

wittekoolsalade

Begin een dag van tevoren met dit gerecht, de smaken moeten goed intrekken

bijgerecht | 4 personen

1 kleine witte kool (1 kg)
1 el karwijzaad
150 ml wittewijnazijn
125 ml zonnebloemolie
150 g ui, in dunne halve ringen
20 g suiker
1 el gladde mosterd

Begin 1 dag van tevoren. Snijd de kool in vieren, verwijder de harde kernen en snijd de kwarten in zo dun mogelijke reepjes. Doe alle kool in een ruime kom.

Verwarm de karwijzaadjes in een droge koekenpan al omschuddend 2 min. op halfhoog vuur en blus de zaadjes dan af met de azijn Voeg de olie en uien toe en laat 5 min. zachtjes koken. Voeg van het vuur af de suiker, 10 g zoet en de mosterd toe. Giet het mengsel over de kool en schep het er goed doorheen. Kneed het daarna met je handen nog eens goed door. Dek de kool af en laat 24 uur in de koelkast intrekken.

Bereiden ± 20 min. / intrekken ± 24 uur.

 

speckknoedel-delicious