gnocchi van zoete aardappel met olijven & thaise basilicum

Je kunt blind vertrouwen op haar recepten, want die zijn makkelijk te maken én je oogst er altijd succes mee. Daarom zijn we heel blij met de nieuwste Janneke Philippi: Pasta, risotto & gnocchi, bij Janneke thuis. Een boek vol klassiekers en nieuwe pastarecepten. In delicious.oktober vind je een heerlijke voorproef van perle met zalm, mascarpone & verse kruiden, hét basisrecept voor pasta en romige citroenlasagne met zalm en asperge. Online rollen we alvast gnocchi van zoete aardappel over de achterkant van een vork. ‘Iets wat ik elk jaar in een pot in mijn tuinkas zaai, is Thaise basilicum. Als je de blaadjes licht verwarmt, komt het aroma nog beter vrij. de combi Thaise basilicum en zoete aardappel is geweldig!’

zoete-aardappelgnocchi met olijven & thaise basilicum

voor- of bijgerecht | 4 personen v

500 g zoete aardappels
1 eierdooier
350 g bloem
6-7 el extra vergine olijfolie
3 el taggiasche olijven, grof gehakt
2 tl kappertjes
handvol Thaise basilicumblaadjes (toko)

Stap 1
Verwarm de oven voor op 200ºC. Boen de aardappels schoon en wikkel ze in aluminium- folie. Pof de aardappels in de voorverwarmde oven, afhankelijk van de dikte, in 45-55 min. gaar, tot de punt van een scherp mes makkelijk door het zachte kruim glijdt.

Stap 2
Laat de aardappels iets afkoelen. Verwijder de folie en pel ze. Doe het aardappelkruim met de eierdooier, 275 g bloem en een flinke snuf zout in een kom. Prak alles met een vork tot een glad deeg. Voeg – ik gebruik  nu één hand – vervolgens in kleine beetjes zoveel extra bloem toe tot een soepel deeg ontstaat dat niet meer plakt, maar nog wel een beetje zacht is. Je hebt dus misschien niet alle bloem nodig. Leg het deeg verpakt in plasticfolie 1 uur in de koelkast.

Stap 3
Rol met behulp van wat extra bloem van het deeg strengen van 2 cm Ø. Snijd ze in stukjes van 1 cm, de gnocchi. Druk de gnocchi met de duim tegen een vork zodat aan de ene zijde een holte en aan de andere zijde een ribbelpatroon ontstaat. Bestuif tijdens het uitrollen en maken van de gnocchi het werk- vlak en het deeg regelmatig met bloem zodat het niet plakt. Leg de gnocchi in één laag op een dun met bloem bestrooide schaal of snijplank.

Stap 4
Breng in een pan ruim water met een flinke lepel zout aan de kook. Kook de gnocchi in 3-4 min. gaar, tot ze boven komen drijven. Verwarm intussen in een ruime koekenpan de olijfolie zachtjes met de kappertjes en olijven. Neem de pan van het vuur en schep de basilicum erdoor.

Stap 5
Schep de gnocchi met een schuimspaan uit de pan op een warme schaal of 4 borden. Verdeel er de warme olijfolie met de olijven, kappertjes en basilicum over. Bestrooi de gnocchi met peper naar smaak.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 55 min. /  koelen ± 1 uur.

Dit recept komt uit pasta, risotto en gnocchi bij Janneke thuis. Wil je een gesigneerd exemplaar kopen zonder verzendkosten? Bestel dan een exemplaar hier.

 

 

gnocchi delicious.