interview – uit pauline’s keuken

Pauline Weuring publiceerde voor de zomer haar tweede kookboek: Uit Pauline’s Keuken. Met daarin de gerechten die Pauline het liefst thuis maakt: licht, easy en lekker. Wij interviewden haar en peuterden het recept voor 3 knapperige flammkuchen los!

Waar heb je de inspiratie voor de recepten in je boek vandaan gehaald?

‘Ik haal mijn inspiratie overal vandaan: uit het dagelijkse leven, uit reizen, uit kookboeken en vooral van Pinterest. Als ik op vakantie ben, wordt mijn “to cook”-lijstje met de dag langer. Ik vind het leuk om onbekende gerechten te proeven en als het een succes is thuis na te maken. Ik word oprecht heel gelukkig als ik dan dezelfde smaak weet te evenaren.’

Hoe zie je jouw culinaire achtergrond terug in de recepten?

‘Van kinds af aan was ik al in de keuken te vinden. Vroeger bakte ik vaak koekjes en taarten met mijn oma. En ik experimenteerde er thuis op los. Mijn eerste bijbaantjes waren in de horeca en de keuze voor de Hotelschool was dan ook niet meer dan logisch. Ik wist al vanaf jonge leeftijd dat ik de Hotelschool wilde doen. Daar heb ik pas echt leren koken. En als je eenmaal een goede basis hebt, kan je alles maken. Toch ben ik iemand die wel van gemak houdt. In mijn keuken vind je geen drupjes van dit en een mousse en een gelei van dat. Het moet toegankelijk zijn en vooral heel lekker, want als ik iets belangrijk vind, is het dat ik lekker eet. Waar ik ook ben en wat voor dag van de week het ook is. Het is mijn geluksmomentje van de dag.’

Je recepten zijn vrij eenvoudig te volgen en daardoor heel geschikt voor een laagdrempelig diner. Hoe pak jij een etentje aan?

‘Ik vind het leuk om te koken voor vrienden en meestal bedenk ik een thema. Ik hou van het losse, gewoon een tafel vol lekkers en dat iedereen kan pakken wat hij wil. De thema’s zijn vaak gebaseerd op landen/streken. Zo maakte ik ooit eens een Marokkaanse kerstmenu met kip uit de tajine, platbrood met lekkere dips, geroosterde bloemkool en couscous. Voor onze housewarming, waar veel mensen kwamen, gaf ik een build your own burger-party. Ik maakte zelf de hamburgers, de barbecuesauzen en salades en zette alle ingrediënten klaar die een burger compleet maken. Dat soort dingen vind ik leuk, lekker low profile eten. En hoewel ik de hotelschool heb gedaan, heb ik niet veel verstand van wijn, maar cocktails maken kan ik daarentegen als de beste. Dus bij een Spaanse avond serveer ik een Balon 43 en is het thema Italiaans dan nemen we een Limonsecco vooraf.’

Welke gerechten uit je boek zou je maken voor een zomerfeest?

‘Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan buiten eten, cocktails, ijsjes, lekkere salades en een rokende bbq. Ik zou dan een selectie maken van de salades uit mijn boek. De salade met perzik en halloumi is mijn persoonlijke zomerfavoriet, maar de zomerse couscous past er ook goed bij, de merquez bereid je dan op de bbq. Op de bbq maak ik daarnaast de biefspiesen met de limoensalsa klaar en als ik echt uit wil pakken, leg ik de dorade gevuld met kruiden ernaast Het zomerfeest maak ik af met een lekker broodje (flatbread is mijn lievelings) met 3 dips: yoghurt met dukkah, hummus met geroosterde paprika en een opgeklopte fetadip. Als toetje eten we dan de limoen-meringuetaart en als je niet kunt kiezen zou ik de citroenyoghurtcake ook maken. Op tafel zet ik karaffen neer met fruitwater, gekoelde witte wijn en ik begin uiteraard met een frisse cocktail, misschien wel in popsicle vorm. Deze kan ik je aanraden.

Uit Pauline’s Keuken | Pauline Weuring | € 19,95 | Uitgeverij Prometheus Bert Bakker

flamkuchen

3 x flammkuchen

Pauline: ‘Flammkuchen was dé hit van 2014. En dat snap ik als pizzalover wel. Deze specialiteit uit de Elzas is noem ik stiekem gewoon een witte pizza. Traditioneel wordt hij belegd met crème fraîche, spek en uien. Ik heb er 3 best wel lekkere variaties op bedacht. Probeer zelf maar.’

deeg voor 3 kleine of 1 hele grote

350 g (spelt)bloem
5 g gist
7 g zout
210 g lauwwarm water
Scheut olijfolie

topping
200 g crème fraîche
125 g zure room

Doe de bloem in de kom van je keukenmachine. (Uiteraard kan je het ook met de hand kneden)

Voeg het gist en het zout los van elkaar toe (dus niet mengen van tevoren). Voeg het water en een scheutje olijfolie toe.

Kneed er in 10 min. een soepel deeg van. Het deeg is klaar als dit licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uitelkaar kunnen trekken.

Laat het deeg afgedekt, een uurtje rijzen, op een warme plek.

Verwarm de oven alvast voor op 250º C.

Verdeel het deeg in 3 ballen en rol ze heel dun uit op een vel bakpapier. Het kan in een rechthoek maar ook in een cirkel, net wat jij wilt.

Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem.

Beleg hem met één van onderstaande variaties:

met prosciutto
Scheur een bol mozzarella in stukken en verdeel dit over de bodem. Breng het op smaak met peper en zout. Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af. Garneer met een stuk of 8 plakjes Prosciutto en een flinke hand rucola.

met appels en uien

Snij een rode ui en een appel in dunne plakjes. Verdeel dit over de bodem. Breng het op smaak met peper en zout. Verkruimel er 50 gr zachte geitenkaas over. Bak de flammkuchen in 8 – 10 min. af.

met zalm

Bak de flammkuchen in 8 – 10 min. af. Verdeel zo’n 100 gr gerookte zalm over de gebakken bodem. Maak het af met peper en zout, een el kappertjes, een paar takjes rucola en een lekkere drizzle olijfolie.

Tip: flammkuchen bak je het beste op een pizzasteen. Deze kun je online kopen en moet je ruim een uur van tevoren voorverwarmen. Het resultaat is geweldig.

Bereiden ± 20 min. / rijzen ± 1 uur / bakken ± 10 min.

Volgende week maak je kans op een exemplaar van Uit Pauline’s Keuken!

pauline