zoete zondag

Deze zondag is zoeter dan zoet. Met een frisse taugésalade en een verleidelijk lekkere bananentaart. Stuur je ons de foto’s?

Wil je kans maken op een delicious.boekenpakket? Upload dan de foto’s van je gerechten op Instagram en tag deliciousnederland in de foto.  

taugésalade met witte kool, mango en kokosdressing

bijgerecht | 4 personen v

kokosdressing:
100 ml romige kokosmelk
sap van 1 limoen
30 g kokoscrème of santen van blok fijngeraspt
1 teentje knoflook
½ theelepel suiker

salade:
150 g heel verse taugé
150 g witte kool, zeer fijn gesneden
1 lente-uitje, in ringen
15 g bieslook (1 zakje), zeer fijngeknipt
1 mango, geschild, in dunne repen gesneden.

Verwarm in een steelpan op laag vuur de ingrediënten voor de dressing met ½ tl zout, totdat de santen en suiker zijn opgelost. Het mag niet koken. Laat afkoelen.

Overgiet de taugé in de zeef in de gootsteen met ruim (1½-2 liter) kokend water en spoel daarna koud en laat uitlekken. Meng de taugé luchtig met de rest van de ingrediënten en breng op smaak met versgemalen peper.

Bereiden ± 20 min.

ahorn-bananenbrood met karamelbananen

gebak/ ontbijtcake | 6-8 personen

3 eieren
125 g ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
200 g bruine basterdsuiker
4 el ahornsiroop (natuurwinkel)
1 tl vanillearoma
4 overrijpe middelgrote bananen, geprakt
4 el crème fraîche
225 g bloem
1 tl bakpoeder
½ tl kaneel
poedersuiker en Griekse yoghurt, voor erbij

karamelbananen
60 g ongezouten boter
150 g bruine basterdsuiker
3 bananen, in plakjes
5 el slagroom
ook nodig: tulbandvorm, goed ingevet, met bloem bestoven

Maak eerst de karamelbananen: verwarm in een pannetje de boter met de bruine suiker al roerend tot de suiker is opgelost. Voeg de bananenplakjes toe en schep ze 2-3 min. om zodat ze karamelliseren. Voeg de slagroom toe en neem de pan van het vuur. Houd de karamelbananen warm.

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eieren met de boter, bruine suiker, ahornsiroop en vanille met een elektrische mixer in 5 min. tot een dik mengsel. Klop de geprakte bananen en de crème fraîche erdoor. Zeef de bloem, het bakpoeder en de kaneel erboven en spatel erdoor. Schep het beslag in de bakvorm en bak het bananenbrood 45-50 min., of tot een ingestoken satépen er schoon uitkomt. Laat het 5 min. afkoelen en stort het op een rooster. Bestrooi met poedersuiker en sprenkel er wat karamel over. Serveer het bananenbrood warm met de karamelbananen en de yoghurt.

Bereiden ± 35 min. / oven ± 50 min. / afkoelen 5-10 min.