een Italiaans zaterdagdiner

Dit weekend vieren we groots en vanavond eten we Italiaans. Met carpaccio met Tiroolse twist, ultraromige canneloni en een rijke, friszure taart. En wil je kans maken op een delicious.boekenpakket? Upload dan de foto’s van je gerechten op Instagram en tag deliciousnederland in de foto. 

carpaccio met mierikswortel en walnoten

voorgerecht | 4 personen

4 medaillons van ossenhaas* à 75 g
4 el olijfolie extra vierge + extra voor het bestrijken
4 tl mierikswortelpasta (potje)
4 kleine sjalotjes, fijngesneden
50 g walnoten, geroosterd
½ kleine venkelknol, hart verwijderd
4 el jonge platte peterselieblaadjes

Vouw 2 x een paar lagen plasticfolie dubbel zodat je een stevig laagje plastic krijgt. Bestrijk het plastic met een beetje olijfolie en leg een stukje ossenhaas tussen het plastic. Sla met een hakbijl(of deegroller) het vlees plat tot 2½-3 mm dik. Leg de carpaccio op een groot bord en doe hetzelfde met de rest van het vlees. Bestrooi het vlees met zout en peper. Roer de olie en mierikswortelpasta door elkaar en strijk het over het vlees. Strooi de sjalot erover. Breek de noten in grove stukjes erboven. Schaaf de venkel (op een mandoline gaat het handigst) in flinterdunne plakjes erboven en verdeel de peterselieblaadjes erover.

* Tip: vraag of de slager er een paar goede klappen op geeft zodat het vlees al redelijk dun is. Je kunt ook kant-en-klare carpaccio kopen of ossenhaas aan één stuk. Even aanvriezen en dan in dunne plakjes snijden.

Bereiden ± 20 min.

wilde spinaziecannelloni met parmezaansaus

vegetarisch hoofdgerecht | 4 personen

2 el olijfolie
3 tenen knoflook, fijngehakt
3 el pijnboompitten
800 g wilde spinazie*
25 g roomboter
25 g bloem
300 ml melk
125 g mascarpone
75 g Parmezaanse kaas, geraspt
500 ml passata di pomodoro** (liefst biologisch)
250 g verse lasagnebladen***

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak hierin de knoflook met de pijnboompitten 2-3 min., tot de pijnboompitten goudbruin zijn. Voeg de spinazie met handvolle porties toe en laat het blad snelslinken en vocht verdampen.

Smelt intussen voor de parmezaansaus in een sauspan de boter. Voeg de bloem toe en bak 1 min. mee. Schenk de melk langzaam en al roerende met een garde erbij en klop tot een gladde, gebonden saus. Laat de mascarpone in de saus smelten. Voeg 50 g parmezaanse kaas en peper naar smaak toe. Meng 3-5 el parmezaansaus en peper naar smaak door de spinazie.

Schenk de tomatensaus in een ovenschaal (24 x 28 cm). Leg de lasagnebladen op het werkvlak. Verdeel er de spinazie over en rol op. Leg de cannelloni dicht tegenelkaar in de tomatensaus. Schenk er de rest van de parmezaansaus over. Bestrooi met de laatste 25 g parmezaanse kaas.

Bak de cannelloni in de voorverwarmde oven in 25-30 min. goudbruin en gaar.

* Wilde spinazie is vooral in de winter te koop. Het zijn dikke rozetten van grotere stevigerspinazieblad. Was ze goed, er zit vaak nogal wat aarde aan en snijd de worteltjes eraf. Tegenwoordig zijn ze ook vaak voorverpakt en gewassen te koop in de supermarkt.

** Passata di pomodoro is de gepureerde saus van pomodori (pruimtomaten), evt. kun je passatamet een kruidensmaakje in de supermarkt kopen.

*** Meestal bevat een schaal verse lasagne 12 vellen. Soms bevat een schaal 6 grote vellen, halveer deze dan.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 25-30 min.

torta al limone

gebak | 12 personen

deeg
200 g bloem
100 g boter, op kamertemperatuur
65 g poedersuiker, gezeefd
1½ eidooier

vulling
10 eieren
400 g suiker
250 ml slagroom
250 ml citroensap (4-5 citroenen)
2 (bio) citroenen, schil geraspt
extra nodig: springvorm ∅ 24 cm

Maak voor het deeg een bergje van de bloem op een werkvlak, druk een kuiltje in het midden en doe er de boter, poedersuiker, een snug zout en de eidooiers in. meng de ingrediënten vanuit het midden door de bloem en kneed alles snel tot een glad deeg. Druk tot een platte schijf, wikkel in plasticfolie en laat in de koelkast 1 uur rusten.

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de spingvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap van minimaal 40 cm ∅ en bekleed de vorm ermee. Leg een vel aluminiumfolie op het deeg en tegen de wand, druk het licht aan en bak de bodem 15-20 min. totdat deze stevig is, maar nog niet gekleurd. Neem na 10 min. het folie eraf en bak de bodem nog eens tot het deeg mooi goudgeel is gekleurd. Neem de vorm uit de oven. Schakel de oven vervolgens terug naar 130 °C.

Mix voor de vulling intussen de eieren en suiker totdat het volume is verdubbeld en het mengsel lichtgeel van kleur is. Voeg beetje bij beetje room, citroensap en -rasp toe. Schenk de vulling in de bodem en bak nog 60-70 min. in de oven totdat de vulling niet meer wiebelt. Laat de taart afkoelen en bewaar in de koelkast.

Bereiden ± 40 min. / rusten ± 1 uur / oven ± 90 min. / afkoelen ± 4 uur.

RECEPTEN GEMMA MIRABILIO, YOLANDA VAN DER JAGT, JANNEKE PHILIPPI  BEREIDING GEMMA MIRABILIO, JACQUELINE PIETWROSKI, STUDIO PHILIPPI FOTOGRAFIE HAROLD PEREIRA, ERIC VAN LOKVEN, STUDIO PHILIPPI STYLING CYN FERDINANDUS, CYN FERDINANDUS, STUDIO PHILIPPI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN, LAURA VAN HEUSDEN, ELLEN VAN MOL