de smaken van het food festival in aarhus, denemarken

De Denen hebben smaak. Een andere smaak dan de onze, het zijn puristen. De meeste Deense chefs hebben een gloedje hekel aan spullen van ver. Geen chilipeper en olijfolie dus, maar wildgeplukte kruiden, zuivel en frisse zuren. Redacteur Bas ontdekte de smaken op het Food Festival in Aarhus en kwam met drie smaakverhalen terug.

aarhus

Smørrebrød

De Deense belegde broodjes dreigden bijna te verdwijnen in de Deense eetcultuur. Dat wil zeggen: het veranderde langzaam in fastfood. Veel vlees, vette mayonaise en heel veel vlees. Adam Aamann redde de open sandwich van de culinaire afgrond en vond smørrebrød opnieuw uit. Met veel frisse smaken, zuren en bitters. Bijzondere kruiden en lapjes goedgemarineerd vlees en vis. Ook de zoute haring vind je hier terug op het donkere desemroggebrood. Denk: kipsalade met krokantgebakken spekjes en aardappelsalade met hüttenkäse, radijs, roggekruim en dragonemulsie. Of onze favoriet: gemarineerde biefstuk met picalilly, vetspek en gebakken uitjes.

bier

Bier van Mikkeler

Goed bier kost tijd. Een beetje net zoals dat bij brood het geval is. De Kopenhaagse brouwers van Mikkeler maken waanzinnig bier. En waanzinnig is hier geen overdrijving, want het bier is echt van de zotte. Ze lijken smaken te verzinnen die tegen het shockeren aanzitten. Wat te denken van een donker stout bier dat wordt gebrouwen met champagnegist. Daardoor tikt het alcoholpercentage 17,5% aan! Donker bier smaakt normaal naar goed volkorenbrood, maar dit bier had een overdreven bittere smaak van koffie en chocolade. Ze maken ook spontane en gecontroleerde fermentatiebieren. Een blond bier met een hint van passievrucht zonder dat het zoet was (ideaal zomerbier!) en roze bier van gefermenteerde cassis. Dat smaakt dominant wrang, zuur en verfrissend. We want more! Via hun webshop kun je veel soorten bestellen (wij dronken van de tap) en vanaf 1000 kronen bezorgen ze gratis.

aarhus

Zeewier

We moeten eerlijk zijn: zeewier smaakt naar zee. Een beetje ziltig dus. De structuur is behoorlijk stevig en knapperig, waardoor het heel lekker kan zijn in een salade. Er zijn ontelbaar veel soorten zeewier en de smaakvolste groeien heel diep in de zee. Ole G. Mouritsen doet veel onderzoek naar zeewieren en is zelf gek op een gedroogde, robijnrode variant die naar bloemen smaakt. In zijn nieuwe boek staan heel veel soorten zeewier, mét recepten. Thuis proberen? Maal wat nori fijn en sprenkel het over stukjes appel, maak pesto van zeewier (voeg geen kaas toe, maar wel flink wat noten) of ga aan de slag met de recepten van Mister Kitchen in delicious.september 2012.

aarhus