Griekse plaattaart met gemarineerde feta

griekse plaattaart met filodeeg | delicious
aantal 4 | hoofdgerecht | zomer | grieks |
Makkelijk doordeweeks eten, maar dan met een slimme twist zodat je het ook aan gasten kunt serveren: dat is hoe wij het graag zien. delicious.friend Janneke maakt vandaag voor ons deze Griekse plaattaart met gemarineerde feta.
kooktijd20 minutes
Oven25 minutes
totale tijd45 minutes

ingrediënten

  • 1 citroen bio
  • 200 g feta in blokjes
  • 5 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 1 filodeeg* pak, diepvries, 2 x 5 vellen, ontdooid
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 1 ei
  • 2 takjes oregano vers, grof gesneden
  • 5 trostomaten of 8 tasty tom tomaatjes
  • 1 ui rood, in dunne ringen
  • evt. frisse salade en Griekse olijven voor erbij

instructies

  • Verwarm de oven voor op 200ºC. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen daarna uit. Schep de feta om met de citroenrasp, 2-3 el van het citroensap, 2 el van de olijfolie en de helft van de knoflook.
  • Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop 4 vellen filodeeg. Leg ze zo dat ze de bakplaat bijna bedekken en laat de deegvellen elkaar ruim overlappen. Bestrijk ze dun met wat olijfolie. Leg er weer 4 vellen deeg op en bestrijk weer. Leg tenslotte de laatste 2 deegvellen in het midden erop en bestrijk het geheel nog een keer met olie. Vouw de zijkanten 2 keer dubbel zodat er een randje ontstaat. Bestrijk ook de rand met een beetje olijfolie.
  • Meng de yoghurt met het ei, de rest van de knoflook, de helft van de oregano en zout en peper naar smaak. Schep het yoghurtmengsel op de deegbodem en strijk gelijkmatig uit. Snijd de tomaten horizontaal in plakken, zo verliezen ze minder vocht en verdeel over de taart. Verdeel ook de uienringen over de taart. Verdeel tenslotte de feta met de marinade over de taart.
  • Bak de tomatentaart in het midden van de hete oven in 25-30 min. goudbruin en gaar. Bestrooi de taart uit de oven met de rest van de oregano. Lekker met een frisse salade met Romeinse sla en gemarineerde Griekse olijven.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Filodeeg is in het diepvriesvak van de supermarkt te koop. Laat de vellen goed ontdooien voordat je ze loshaalt, zodat ze niet breken. Filodeeg droogt snel uit, dek daarom tijdens het verwerken evt. af met een theedoek.
Recept: Janneke Philippi. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Jet Krings. Bereiding: Bart Stuart
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


griekse plaattaart met filodeeg | delicious