paasontbijt à la delicious.

Door het huis verspreidt zich de heerlijke geur van verse broodjes en spek. Een heerlijk begin van Pasen dient zich aan: een feestontbijt met yoghurt-vruchtenshake, koffie met chocoladeroom, broodjes, honingspek met tomaten en zalm!

Inspiratie voor een smakelijke brunch vind je hier!

koffie met witte chocoladeroom

drank | 4 personen

200 ml slagroom
1 reep witte chocolade (100 g)
4 kopjes espresso- of filterkoffie

Voorbereiden: kan de avond van tevoren.
Klop 125 ml van de slagroom bijna stijf. Schaaf voor de chocoladekrullen van de onderkant van de reep met een kaasschaaf, dunschiller of scherp mes 25 g mooie krullen af. Je kunt de chocolade ook grof raspen als je dat makkelijker vindt. Hak de rest van de chocolade grof. Zet alles afgedekt koel weg tot gebruik.

Bereiden: begin 10 min. van tevoren.
Verwarm de rest van de slagroom. Doe het vuur uit en laat de gehakte chocolade onder af en toe roeren in de warme room smelten.

Maak 4 kopjes filter- of espressokoffie in ruime koppen. Verdeel er de warme chocoladeroom over. Schep een flinke lepel slagroom op elke kop koffie en bestrooi met de chocoladekrullen.

Voorbereiden ± 5 min./ bereiden ± 10 min.

rode-vruchtenshake met geitenyoghurt

drank | 4 personen

250 g rode gemengde vruchten (diepvries), ontdooid
400 ml geitenyoghurt*
1-2 vloeibare honing

Bereiden: begin 10 min. van tevoren
Pureer in de keukenmachine, met de blender of met de staafmixer de vruchten met de yoghurt. Voeg honing naar smaak toe en pureer nog kort. Schenk de shake in een mooie karaf of direct in 4 hoge glazen.

* Geitenyoghurt is bij de natuurwinkel en goed gesorteerde supermarkten te koop. Evt. kun je de shake ook met boerenyoghurt maken.

Bereiden ± 10 min.

Paasontbijt delicious.

frambozenbroodjes met amandel

ontbijtgerecht | 12 stuks

Deeg
500 g bloem, gezeefd + extra om uit te rollen
1 zakje gedroogde gist (7 g)
2 el custard
1 ei
225 ml melk
75 g roomboter, op kamertemperatuur

Vulling
250 g frambozen (diepvries)
250 g amandelspijs
1 ei
1 tl geraspte citroenschil (liefst van een biologische citroen)
1½ tl gemalen kaneel
2 el rietsuiker

Afwerking
75 g poedersuiker + bestuiven
evt. nog wat citroensap
2 el amandelschaafsel

Voorbereiden: Kan 1 dag van tevoren, begin 3 uur van tevoren
Doe de bevroren frambozen in een zeef boven een kom. Laat de vruchten ontdooien en vang het sap op. Doe de bloem in een kom en duw er een kuiltje in. Strooi de gist erin. Verdeel de custard, het ei, de melk, ¾ tl zout en de boter langs de rand van het kuiltje. Kneed een soepel deeg met een mixer met deeghaken of in de keukenmachine. Vorm een bal en laat afgedekt met een theedoek 1 uur op lauwwarme plaats rijzen.

Druk het deeg plat en kneed het nog eens flink door. Rol het dan op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ca. 25×35 cm. Meng de amandelspijs met het ei en citroenrasp tot het smeuïg is. Strijk een brede baan spijs over de breedte van het deeg uit, bestrooi met de frambozen en bestrooi met kaneel en rietsuiker.

Rol het deeg losjes op en snijd de rol in 12 dikke plakken. Leg de plakken dicht tegen elkaar aan in de vorm van een rozet op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt de broodjes nu afgedekt met ingevet folie (zodat het deeg niet plakt) in de koelkast zetten en de volgende ochtend afbakken. Of, als je ze van tevoren wilt bakken, ze nogmaals 45 min. afgedekt op lauwwarme plaats laten rijzen onder een (oude – de frambozenvulling vlekt!) doek. Verwarm de oven voor op 200°C.

Bak de broodjes in de hete oven in 20-25 min. goudbruin en gaar.

Kook het opgevangen frambozensap in tot 2 el. en roer dit druppelsgewijs door de poedersuiker tot een dik glazuur ontstaat. Voeg zo nodig wat citroensap toe als het glazuur te dik is. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Bewaar beide afgedekt tot gebruik. Neem de broodjes van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen. Bewaar afgedekt tot gebruik.

Bereiden: begin 15 min. van tevoren (of 11/2 uur van tevoren als je ze nog helemaal moet bakken)

Verwarm de oven voor op 200°C.

Laat de ongebakken broodjes in 45 min. op kamertemperatuur komen en bak ze dan als hiervoor beschreven af. Zet afgebakken broodjes 5 min. in de hete oven om op te warmen. Neem ze uit de oven en laat het glazuur erboven van een vork lopen (zodat er mooie strepen ontstaan). Bestrooi direct met het amandelschaafsel. Laat het glazuur drogen. Bestrooi de broodjes vlak voor serveren evt. licht met poedersuiker (gebruik een theezeefje).

Voorbereiden ± 30 min./ rijzen ± 1¾ uur/ oven ± 25 min./ bereiden ± 10 min.

Invriezen
Ongeglazuurde broodjes kunnen prima worden ingevroren. Bewaar de broodjes max. 1 maand in de diepvries.

honingspek met geroosterde tomaatjes, ’n zacht eitje en tijmzout

ontbijtgerecht | 4 personen

2 el grof zeezout
1 el verse tijmblaadjes
1 tl gemalen komijn (jinten)
4 takjes pruimtrostomaatjes* (300 g)
2 el olijfolie
4 (biologische) eieren
100 g gerookt ontbijtspek
1 el honing
geroosterd witbrood of crackers voor erbij

Voorbereiden: het tijmzout kan dagen van tevoren worden gemaakt. Begin 40 min. van te voren met het gerecht.
Stamp het zeezout met de tijm grof in de vijzel. Meng de komijn erdoor en bewaar afgedekt tot gebruik.

Bereiden: begin 35 min. van tevoren.
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de pruimtomaatjes in een passende ovenschaal en besprenkel met 1 el olijfolie. Bestrooi met zout en peper naar smaak. Rooster de tomaatjes ± 25 min. in de voorverwarmde oven, of tot ze openbarsten.

Kook ondertussen de eieren in 4 min. zacht. Laat de eieren in koud water schrikken en pel ze voorzichtig.

Verhit in een koekenpan 1 el olijfolie. Bak het ontbijtspek hierin mooi krokant uit aan beide kanten. Lepel de honing erover en verwarm nog 1 min., het karamelliseert dan licht. Leg het ontbijtspek op een schaal. Leg er de tomaatjes en de eieren bij en zet het kruidenzout in een kommetje erbij. Lekker met geroosterde sneetjes witbrood of crackers.

* Pruimtrostomaatjes zijn bij de meeste supermarkten rond deze tijd goed verkrijgbaar. Je kunt evt. ook honingtomaatjes of kers-trostomaatjes nemen.

Voorbereiden ± 5 min./ bereiden ± 25 min. / oven ± 25 min.

wilde zalm met rucolaboter

ontbijtgerecht | 4 personen

15 g rucola
2 tl kappertjes
2 tl roze peperbessen
100 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
100 g gerookte (wilde) zalmfilet
knapperig zuurdesembrood, bijv. pavé

Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren, begin 1 uur van tevoren.
Hak de rucola fijn. Hak de kappertjes grof. Kneus met de platte kant van een koksmes de peperbessen licht. Schep de rucola met de kappertjes en peperbessen door de zachte boter en meng goed. Voeg (zee)zout en peper naar smaak toe.

Leg de boter op een stuk plasticfolie en vorm er met behulp van het folie een dik rolletje van. Pak goed in met het folie en laat minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.

Bereiden: begin ± 5 min van tevoren.
Leg de zalmfiletplakjes losjes op een mooie schaal. Snijd de rucolaboter in plakjes en leg bij de zalm of op een apart bordje. Serveer met plakken licht zuurdesembrood.

Bereiden ± 15 min.

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS FOODSTYLING COEN BEUTE RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI

* Deze recepten verschenen eerder in delicious.kerst 2012.