taart van geroosterde pompoen, rode ui, bladgroente en kaas

Boerendochter/kok Sarah Mayor brengt in het geweldige Farmhouse Cookbook de smaak van het platteland naar ieders keuken. En delicious. ‘schuift’ in delicious.februari én op de site maar wat graag aan!

taart van geroosterde pompoen, rode ui, bladgroente en kaas

hoofd- of lunchgerecht | 6-8 personen

Sarah: ‘Voor deze taart kun je elke groene bladgroente gebruiken, maar wij geven de voorkeur aan ruby chard, een snijbiet met opvallende rode bladstelen en nerven. Deze snijbietsoort is altijd een onderwerp van gesprek wanneer mensen onze biologische moestuin bezoeken.’

2 kleine rode uien
375 g schoongemaakte flespompoen of andere winterpompoen, in stukjes van 21/2 cm
3 el olijfolie
300 g snijbiet of spinazie, dikke steeltjes verwijderd, in repen
200 g pittige kaas, verkruimeld of grofgeraspt
3 grote eieren
250 ml slagroom
ook nodig: taartvorm met losse bodem van 26 cm Ø en 4 cm diep, licht ingevet
evt. salade, voor erbij 

volkorendeeg
150 g bloem + extra voor het bestuiven
75 g volkorenbloem
65 g koude boter, in blokjes
65 g koude reuzel*, in blokjes

Doe voor het deeg de beide bloemsoorten in een keukenmachine met de boter, reuzel en ½ tl zout. Meng alles tot een fijn kruimeldeeg, voeg 2 el koud water toe en meng het kort tot een deegbal. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het snel tot een glad deeg. Rol het deeg dun uit en bekleed de taartvorm ermee. Prik met een vork wat gaatjes in de deegbodem en zet 20 min. in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Pel de uien, laat het worteluiteinde zitten en snijd elke ui door de wortel heen in dunne partjes. Doe de pompoen en ui met 2 el olijfolie en wat zout en versgemalen zwarte peper in een braadslede en schep door elkaar. Verdeel de groenten in een egale laag over de braadslede en rooster ze in de oven in 20-30 min. beetgaar.

Bekleed de taartbodem met bakpapier en vul hem met een dun laagje bakbonen of droge rijst of peulvruchten. Bak de bodem 15-20 min. tot de rand lichtbruin is. Verwijder het papier en de steunvulling en zet 5-7 min. terug in de oven tot de bodem krokant en goudbruin is.

Verhit intussen 1 el olie in een grote pan op middelhoog vuur, voeg de snijbiet of spinazie toe en laat in 2-3 min. slinken. Schep in een vergiet en druk voorzichtig het overtollige vocht eruit. Breng op smaak met zout en peper.

Neem de taartbodem uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 190°C.

Verdeel de geroosterde pompoen en ui, de snijbiet of spinazie en de kaas over de taartbodem. Klop de eieren en de room met wat zout en peper, schenk voorzichtig over de vulling en bak de taart 30-35 min. in de oven tot hij gaar is en de bovenkant goudbruin is. Serveer warm, evt. met een salade erbij.

* Verkrijgbaar bij de slager. Of neem 130 g boter ipv boter en reuzel.

Bereiden ± 35 min. / koelen ± 20 min. / oven ± 1 uur en 35 min.

Dit recept komt uit Het Farmhouse Cookbook van Sarah Mayor. Uitgeverij Good Cook, €24,95, ISBN: 978 94 6143 090 8.

Wil je dit mooie boek winnen? delicious. mag 5 exemplaren weg geven. Doe mee!

groentetaart kaas - delicious