worteltajine met kip

Worteltajine

Winter en wortel kunnen bijna niet zonder elkaar en daarom maken we deze maand talloze keren deze worteltajine met kip.

worteltajine met kip

hoofdgerecht | 4 personen

3 el olijfolie
20 g boter
2 rode uien, in partjes
3 tenen knoflook, in plakjes
1 (bio) sinaasappel
1 el tomatenpuree
1 el ras al hanout*
12 gedroogde vijgen
250 ml kippenbouillon
2 flinke winterwortels, ± 600 g, in dikke halve schuine plakken
4 kleine kippenbouten**
100 g blanke amandelen
3 el fijngesneden bladpeterselie

Verwarm in een grote braadpan of grote tajine*** 2 el van de olie en boter en bak de uien en knoflook zachtjes mooi goudbruin.

Rasp ondertussen de schil van de sinaasappel fijn af en pers de sinaasappel uit. Voeg de tomatenpuree en het sinaasappelrasp toe aan de uien en bak kort mee, zodat de tomatenpuree iets kleurt. Doe het sinaasappelsap, de ras al hanout, vijgen en bouillon erbij, breng aan de kook en voeg de wortel toe. Leg de kippenbouten in de pan of tajine en druk ze een beetje naar de bodem toe. Leg het deksel op de pan en stoof de kip en wortel in 30-35 min. zachtjes gaar. Je kunt de pan ook in een voorverwarmde oven van 180°C zetten. Kijk na 20 min. of er voldoende vocht in de pan zit en vul evt. aan met wat heet water.

Verwarm 1 el olie in een koekenpan en bak hierin al omscheppend de amandelen mooi goudbruin en knapperig. Bestrooi de worteltajine met de amandelen en peterselie. Lekker met couscous of quinoa.

* ras el hanout is bij mediterrane winkels en veel natuurwinkels te koop.

** als er alleen grote kippenbouten zijn, neem je 2 grote die je doorsnijdt, zodat je 2 drumsticks en 2 karbonades hebt.

*** voor 4 personen heb je een ruime tajine nodig. Of ga uit van 2 kleinere tajines voor elk 2 personen. Als je geen tajine hebt, maak je dit gerecht in een grote braadpan.

Bereiden ±15 min./ stoven ± 35 min.

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN  STYLING JET KRINGS FOODSTYLING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE EN RECEPTEN TRUDELIES SCHOUTEN

* Dit recept komt uit delicious.januari 2012