hongaarse varkensgoulash

Een tijd geleden ging Mister Kitchen voor delicious. ’terug in de tijd’ en stuitte op een Hongaars oervarken met blonde krullen, de mangalica. En Mister Kitchen is Mister Kitchen niet, als ze er geen te gekke Hongaarse goulash mee maken!

hongaarse varkensgoulash

hoofdgerecht | 10 personen

2 kg varkensschouder, in blokken van 3 cm
100 g reuzel of roomboter
4 uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
200 g spekblokjes
1 rode paprika, zaad verwijderd, in stukjes
2 glazen volle stevige rode wijn
2 verse tomaten, in stukjes
3 el rood zoet paprika poeder*
2 laurierblaadjes
200 g gekookte zuurkool
½ witte kool, in zeer dunne reepjes
2 kleine wortels, in plakjes
200 g kleine champignons, of grote in vieren gesneden
2 varkensbraadworsten, rondom bruin aangebakken, in plakjes
gekookte aardappels of witte rijst voor erbij

Haal het vlees een half uur voor bereiding uit de koeling. Dep de blokken vlees droog en bestrooi met zout en peper. Verhit de reuzel of boter in een grote pan met dikke bodem. Bak het vlees hierin rondom bruin in porties van hooguit 500 g per keer. Teveel vlees ineens toevoegen, laat de temperatuur van het vet te snel dalen, waardoor het niet meer goed kan bakken. Neem het vlees telkens uit de pan en houd apart voordat je een volgende portie toevoegt.

Voeg dan de ui, knoflook, het spek en de paprika toe en bak 5 min. op halfhoog vuur. Verwijder evt. overtollig vet en doe het vlees er weer bij terug. Blus het geheel met de rode wijn af en voeg de tomaat, het paprikapoeder en de laurier toe. Laat ± 2 uur stoven en voeg dan de zuurkool, witte kool, wortel, champignons en worst toe. Laat nog een uur staan, breng op smaak en serveer met gekookte aardappels of witte rijst.

* Zoek zoet (Hongaars) paprikapoeder (edelsuss) van een goede kwaliteit, dat maakt erg veel verschil voor de smaak. Bijv. bij delicatessen- of natuurwinkels of Spaanse winkels vind je zoet paprikapoeder.

Bereiden ± 40 min. / stoven ± 3 uur

PRODUCTIE, TEKST EN RECEPTEN MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

* Dit recept verscheen eerder in delicious.januari 2013.

hongaarse varkensgoulash - delicious