brownie met snel frambozenijs

Brownie met snel frambozenijs (p. 220)Matt Preston: culinair journalist, restaurantcriticus én kookboekauteur! In het septembernummer van delicious. geven we je een preview van zijn eerste kookboek: Matt Preston’s 100 beste recepten. Een favoriet die helaas niet meer in het magazine paste, is deze brownie met snel frambozenijs. En vooral dat ijs deed ons smelten als ijs op een warme zomerse dag: je maakt het namelijk in slechts 1 minuut!

Klassieke chocoladebrownie

nagerecht/gebak | 8 personen

200 g pure chocolade van goede kwaliteit
120 g ongezouten boter, in blokjes
1 tl vanille-extract
200 g bruine basterdsuiker
2 eieren
150 g bloem
1 tl bakpoeder
[1/2] tl zout
100 g ‘blingbling’, zoals witte chocolade, geroosterde hele amandelen of walnoten
zoutvlokken

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Smelt de chocolade met de boter en het vanille-extract; doe dit in de magnetron of zet een metalen kom boven een kleinere pan met zacht kokend water en zorg dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Roer het geheel tot een gladde massa. (Trek ovenwanten aan en pas op de stoom als je de panmethode toepast.) Neem de kom van de pan. Roer de suiker door het chocolademengsel tot hij is opgelost. Klop de eieren er een voor een goed door.

Meng de bloem, het bakpoeder en het zout. Zeef het bloemmengsel boven het chocolademengsel en spatel het er dan door. Blijf spatelen tot de bloem helemaal is opgenomen. Dit is het moment om de bling toe te voegen.

Vet een lage, metalen bakvorm in met boter, bekleed hem dan met bakpapier en laat de zijkanten over de lange zijden van de vorm hangen, zodat je de brownie er straks makkelijk uit kunt tillen.

Schep het beslag in de bakvorm en strooi er wat zoutvlokken over. Bak de brownie 25-30 minuten, tot hij mooi gerezen is en de bovenkant glanst en op sommige plekken opengebarsten is. Als je er een houten prikker in steekt, zou hij er een beetje plakkerig uit moeten komen. Bak de brownie langer als de prikker te vochtig is.

Neem de brownie uit de oven en laat hem in de bakvorm afkoelen. Snijd hem dan in vierkantjes en serveer. 

Waarom zouden we de mogelijkheden van brownies beperken door te stellen dat ze alleen voor bij de thee of koffie zijn? Als het licht uit is en het deksel weer op de koektrommel zit, dromen de brownies van een groter bestaan… misschien zelf wel van een bestaan als volwaardig nagerecht. We weten zeker dat de conservatievere brownies, die tegen een dergelijk brownieactivisme zijn, hun wenkbrauwen optrekken bij dit soort radicale gedachten, maar wij zijn dol op verandering. Wij denken dat een brownie met gemak het klapstuk tussen vele sexy desserts kan zijn, zodat die plaat met brownies ineens een tweede leven krijgt. Een glansrijk tweede leven, omhuld met rozenblaadjes en knapperige amandelen in combinatie met het makkelijkste en snelste frambozensorbetijs (zie hieronder) op aarde.

 

snel frambozensorbetijs

nagerecht | 6 personen

400 g bevroren frambozen
1 eiwit
100 g suiker
50 g amandelschaafsel
100 g witte of pure chocolade
1 onbespoten roos, witte deeltjes van elk bloemblad verwijderd (vanwege de bittere smaak)

Maal 300 g bevroren frambozen in de blender tot rode kruimels.

Klop het eiwit wit en schuimig, maar niet tot pieken. Klop de suiker erdoor. Voeg de kruimels framboos toe en klop ze er 3 minuten lang door. Het mengsel wordt heerlijk roze en enigszins luchtig. Doe het in een diepvriesdoos van 1 liter en vries het in. Door de lucht in het mengsel duurt dit ten minste 2 uur.

Koel je borden voor het opdienen. Rooster de garneeramandelen goudbruin in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Snijd 6 mooie, rechthoekige stukken brownie af.

Laat iedereen aan tafel plaatsnemen. Maal de overige 100 g bevroren frambozen tot poeder en breng op elk bord een streep poeder aan. Leg aan het eind van elke streep een brownie. Schep op elke brownie een mooie quenelle frambozenijs. Schaaf met een dunschiller chocoladekrullen af langs het frambozenpoeder. Strooi garneeramandelen en 3 rozenblaadjes over de streep. Serveer en eet dit dessert direct.

Beide recepten komen uit Matt Preston’s 100 beste recepten. Meer recepten uit zijn boek vind je in het septembernummer van delicious. Of je doet mee met de mail&win-actie. We geven namelijk 5 exemplaren weg van Matt’s 1e kookboek. Doe mee!

 

Brownie met snel frambozenijs (p. 220)