zweedse gehaktballetjes met kruiden-koolsalade

Zweedse GehaktballetjesYes! Na 9 jaar is het zover: ‘We’ (ok … Anouk namens ons) staat vanavond in de finale van het Eurovisie Songfestival in het prachtige Zweedse Malmö. En hoe kunnen we dit beter vieren dan vanavond op de bank te gaan voorbeschouwen met een goed bord Zweedse gehaktballetjes (lams- of varkensvlees!)  met kruiden-koolsalade. Bonappetit en Go Anouk!

zweedse gehaktballetjes met kruiden-koolsalade

hoofdgerecht | 4 personen

500 g lams- en/of varkensgehakt
1 ei, losgeklopt
2 sneden witbrood zonder korst, verkruimeld
1 pak Tarly*, 250 g
5 el olijfolie
1 kleine spitskool of halve grote (± 600 g)
1 rode ui, in halve ringen
2 el witte wijnazijn
2 tl honing
4 el verse kruiden, bijv. dille en bieslook
125 ml houdbare slagroom (pakje)

Meng het gehakt met het ei en het broodkruim. Voeg zout en peper naar smaak toe en vorm er balletjes van ter grootte van een golfbal van.

Kook de tarly of tarwe volgens de aanwijzingen. Verhit in een braadpan 2 el olijfolie. Bak de gehaktballetjes bruin aan. Voeg een scheutje water toe en braad ze in 10 min. bruin en gaar.

Snijd intussen de kool in fijne reepjes. Doe de kool met de ui in een schaal. Klop een dressing van de resterende 3 el olijfolie, de wijnazijn, de honing en de helft van de verse kruiden. Breng op smaak met zout en peper en schep door de koolsalade.

Neem de gehaktballetjes uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Schenk, op laag vuur, de slagroom in de pan. Roer de aanbaksels met een spatel los. Verwarm de saus 1 min. Breng op smaak met de rest van de kruiden en zout en peper. Schenk de saus over de gehaktballetjes. Serveer met de tarwe en de koolsalade.

* Je kunt ook uitgaan van tarwekorrels van de natuurwinkel, die hebben wel een langere kooktijd, maar een heerlijke beet en smaak.

Bereiden ± 30 min.

zweedse gehaktballetjes
Wie kent ze niet… Zweedse gehaktballetjes? Ze worden oorspronkelijk van rundergehakt gedraaid. Met lamsgehakt geven we ze een voorjaarstintje. Van tevoren draaien en in de koelkast bewaren of invriezen kan ook. Zo worden ze meteen mooi compact. Lamsgehakt kan soms wat meer vet bevatten, dat maakt de saus heel vol van smaak.

RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING JET KRINGS BEREIDING BART STUART PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Dit recept verscheen eerder in delicious. april 2013

Zweedse gehaktballetjes met koolsalade - delicious
Zweedse gehaktballetjes met koolsalade - delicious