bouillabaisse

Bouillabaisse een armeluisgerecht? Deze geurige en goedgevulde vissoep is ideaal als mooi lunchgerecht of licht hoofdgerecht. Tip: Kijk voor de beste keuze vis, op goedevis.nl.

bouillabaisse

hoofdgerecht | voor 10 personen

750 g visfilet (koolvis, zalm, tonijn, roodbaars, dorade)
400 g fijngesneden soepgroente (venkel, ui, prei, knolselderij)
2 kg schelpen naar keuze (mosselen, vongole, venusschelpen of scheermessen)
1 dl droge witte wijn
4 sneetjes witbrood, ontkorst, in blokjes
6 el olijfolie
3 teentjes knoflook
tijm
rozemarijn
5 draadjes saffraan
75 g tomatenpuree
125 ml Noilly Prat*
175 g gepelde tomaten (blik)
21/2 l visfond
vers gemalen zeezout
scheutje Pernod
10 kleine langoustines, gekookt
2 bosuitjes, in schuine plakjes

Snijd de visfilets in kleine stukjes (vingerdikte), bewaar van elke vissoort genoeg stukjes om straks de soep mee te garneren. Leg de helft van de soepgroente in een grote (mossel)pan, leg de schelpen erop en giet de wijn erbij. Breng afgedekt op hoog vuur aan de kook en kook de schelpen in ± 10 min. gaar; ze moeten openstaan. Schud ze tijdens het koken een paar keer om.

Bak de broodblokjes in 3 el olie in een koekenpan rondom goudbruin en knapperig en houd apart.

Verwarm de rest van de olie in een hoge, ruime pan. Bak hierin zachtjes de rest van de soepgroente met de vis, knoflook, tijm, rozemarijn, saffraan en tomatenpuree, tot het mengsel begint te kleuren. Roer de Noilly Prat erdoor en voeg de gepelde tomaten toe. Pureer het geheel met de staafmixer en schenk de visfond erbij. Breng de bouillabaisse aan de kook en voeg naar smaak vers gemalen zeezout toe. Roer de achtergehouden stukjes vis en de langoustines erdoor en verwarm nog kort tot de vis gaar is. Voeg de gare schelpen toe en warm nog 1 minuut mee. Druppel vlak voor het serveren een paar druppels Pernod in de soep. Schep de soep in diepe borden, zorg ervoor dat de vulling goed verdeeld is en garneer met de croutons en bosui. Geef de rouille erbij.

* Noilly Prat is bekende vermouth die veel gebruikt wordt in gerechten, om ze een anijsachtige smaak mee te geven

TIP Vraag bij de visboer ook eens naar bijvangst. Daar kun je heerlijke bouillabaisse van maken!

Bereiden ± 55 min.

PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN EN MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING EN RECEPTUUR SANDER VAN DAM

cover delicious 3

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 3 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

 

bouillabaisse-delicious