panforte | #SR2012

Panforte

Deze stevige zware koek (letterlijk vertaald: sterk brood) uit Sienna wordt volgens Italiaanse traditie lang vóór kerst al gebakken en mooi verpakt om met kerst aan familie en vrienden uit te delen. Panforte is heel lang houdbaar, maar bij ons op de redactie leeft ie niet lang, zo lekker!

Tip: bak deze panforte, deel ‘m uit aan vrienden/familie, vraag er een centje voor en doneer aan Serious Request!

panforte

gebak | 8-12 personen

100 g ongebrande pistachenoten*
175 g amandelen
50 g walnoten
100 g gedroogde vijgen, in stukken
175 g gekonfijte sinaasappelschil, in stukjes
50 g bloem, gezeefd
25 g cacao, gezeefd
1 tl korianderpoeder
2 tl kaneelpoeder
1 tl kardamompoeder
¼ tl nootmuskaatpoeder
¼ tl kruidnagelpoeder
¼ tl gemalen zwarte peper
175 ml honing
175 g fijne kristalsuiker
extra nodig: ouwel (eetpapier)*

Voorbereiden: kan ruim 1 week van tevoren, begin 1 dag van tevoren.

Verwarm de oven voor op 175°C. Spreid de noten uit op de bakplaat en rooster ze in 8-10 min. goudgeel en knapperig. Neem direct van de bakplaat en meng in een hele ruime kom met de vijgen, de sinaasappelschil, de bloem, cacao en de specerijen.

Verwarm de honing met de suiker zachtjes zolang tot de suiker geheel is opgelost. Breng het honingmengsel aan de kook en laat 2 min. doorkoken.

Prepareer ondertussen de vorm: vet een springvorm van 22 cm dun in. Beleg de bodem met een passend op maat geknipt stuk ouwel (eetpapier). Knip van ouwel nog lange repen van 3 cm hoogte en bekleed hiermee de wand.

Verwarm de oven voor op 160°C.

Bereiden: Schenk het hete honingmengsel (pas op, is echt heel heet) bij het notenmengsel en meng het snel met een stevige houten lepel. Omdat het nu snel afkoelt, hardt het ook snel uit, dus werk snel. Druk de massa snel in de vorm en zorg dat de ouwel blijft liggen, je kunt het met je hand goed tegenhouden, terwijl je het al drukkend in de vorm mooi verdeeld. De bovenkant hoeft niet helemaal glad te zijn.

Bak de panforte in het midden van de oven in 45 min. gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen. Je kunt de panforte nu verpakt in bakpapier en aluminiumfolie zeker 1 week bewaren.

Serveren: begin 5 min. van tevoren.

Bestuif voor serveren met wat poedersuiker en snijd in puntjes. Heerlijk bij een espresso met een koffielikeur ter afsluiting van je kerstdiner.

* Deze ongebrande, prachtig groene pistachenoten zijn te koop bij notenwinkels, delicatessenzaken, soms op de markt en sommige ruimgesorteerde supermarkten. Gebruik evt. gebrande noten. Eetpapier of ouwel bestel je bij cake.nl of bij de banketbakker.

** Je kunt panforte ruim een week (of zelfs langer) van te voren maken, liefst een dag van tevoren dan mengen de aroma’s zich goed met elkaar.

Voorbereiden ± 50 min./ oven ± 45 min./ bereiden ± 5 min.

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS PRODUCTIE EN BEREIDING TRUDELIES SCHOUTEN

* Dit recept verscheen eerder in delicious.

Dit artikel is geplaatst in nagerecht, Recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

1 reactie

  1. esther van diepen

    Vorige week voor het eerst gemaakt, viel erg in de smaak! Handig om van te voren te maken en geen last minute stress momenten voor een verjaardag. Lang houdbaar, blijft zeker een week goed (smaakt zelf nog lekkerder na ruim een week). Zeker voor herhaling vatbaar deze heerlijke panforte!