buy your blessings: thee van Betjeman & Barton

Betjeman & Barton thee

Fijn eten komt van fijn koken. En fijn koken begint met topingrediënten. delicious. interviewt deze maand daarom de verkopers van de juwelen voor kerst. We spraken Marion van den Blik, de enthousiaste theeverkoper van Betjeman & Barton in Den Haag.

Thee wordt met kerst vooral gedronken met iets zoets. Chocolaatjes of kransjes uit de boom. Welke thee verkopen jullie voor bij zoet?

‘Je kunt kiezen voor de christmas tea: een zwarte thee met karamel, ananas en marasquin. Deze hebben we al heel lang in ons assortiment en verkopen we veel. Als je voor vloeibare banketstaaf wilt gaan, kies je Il êtait une fois noël. Deze thee (zowel zwart als groen te koop) heeft karamel, amandel, appel en vanille en ruikt naar spijs.’

Welke andere theeën zijn nog meer the right choice voor de (hopelijk) witte dagen?

‘Onze ongeparfumeerde winter blend is een melange van yunnan, darjeeling en assam. Of soleil d’hiver met sinaasappel en kaneel. Maar je kunt natuurlijk ook thee serveren tijdens het diner, in plaats van wijn. Als je bijvoorbeeld geen alcohol mag drinken is thee een heel goed alternatief en net zo speciaal.’

Hoe combineer je thee met je kerstdiner?

‘Het is vrij logisch. Tegenover een volle smaak zet je een volle thee, tegenover een lichte smaak een lichte thee. Bijvoorbeeld een krachtige yunnan past goed bij wild. Een lichte oolong combineert goed met kalkoen, als de saus niet te zwaar is. Bij een zwaardere saus met bijvoorbeeld paddenstoelen drink je beter een zachte ceylon. Een visgerecht gaat goed samen met een kort geoxideerde oolong vert. Oxideren is het proces waarin thee verandert van structuur en kleur. Dan verkleuren de theeblaadjes van groen naar lichtbruin tot zwart.‘

Geef je ook thee-adviezen?

‘Juist met kerst. Als je het kerstmenu hebt bepaald, kun  je even bij ons binnenlopen en dan adviseren we je welke thee er goed bij past. Je moet dan wel iets over de smaken van je menu kunnen zeggen. Tea pairing (combinatie thee-spijs) luistert heel nauw. Na kerst komen mensen vaak terug om ons te bedanken!’

Welke tips wil je delicious.lezers meegeven?

‘Zet je thee met spa blauw. Als je een thermometer hebt, hoef je het water niet aan de kook te laten komen. De globale stelregels qua temperatuur zijn: zeventig graden voor groene thee, tachtig graden voor oolong en witte thee en negentig graden voor zwarte en rooibosthee. Heb je geen thermometer, dan haal je de ketel zodra het water kookt van het vuur af. Voor tachtig graden laat je de ketel een minuutje rusten. En als je de thee extra feestelijk wilt presenteren, kun je er een beetje eetbaar goud door roeren. Dat schittert mooi in het glas.’

Enthousiast geworden door Marion van den Blik? In januari organiseert delicious. een theeproeverij  en low tea bij de Haagse theezaak! Je leest hier alles over in het eerste nummer van 2013!

Denneweg 25c |2514 CC DEN HAAG | 070 – 362 34 35
Aert van der Goesstraat 1 | 2582 AH DEN HAAG | 070 – 322 54 97

FacebooktwitterFacebooktwitter
Dit artikel is geplaatst in: adressen, blog, delicious.friends, winkels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties