lekker fris: aardbeiensorbetijs

Je weet niet wat je proeft: heerlijk zacht, goed schepbaar sorbetijs met de frisse smaak van zomerkoninkjes. delicious. vroeg Eke Mariën en Jan Groenewold alles over ijsmaken. Dit werd een supersnack-recept zo midden in de ‘ijstijd’. Nu de zon nog! En een ijsmachine.


nagerecht, ± 1 liter ijs, 6-8 personen

600 g goed rijpe, zoete aardbeien  (500 g schoongemaakt)
50 ml aardbeienlikeur
200 g suiker
240 ml water
sap van ½ citroen
1 blaadje gelatine
Extra nodig: staafmixer, ijsmachine

Sorbetijs stap 11 Het is belangrijk dat het fruit zo veel mogelijk smaak heeft. Gebruik daarom rijp, gaaf fruit. De citroen geeft extra frisheid en zuur aan de aardbeien en versterkt, net als suiker en gelatine, de smaak van de aardbeien. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Pureer de aardbeien met de likeur met de staafmixer. Het gaat ook goed met behulp van een roerzeef. Daarbij zeef je meteen de pitjes eruit.

 

Sorbetijs stap 22 Voor een goede structuur van het sorbet ijs is een juiste verhouding tussen suiker en water van belang. Suiker verlaagt het vriespunt van ijs, maar te veel suiker maakt dat het ijs moeizamer bevriest. Te weinig suiker geeft juist weer een korrelige structuur.Verwarm de suiker en het water in een steelpan tot de suiker helemaal is opgelost en het water helder is.

 

Sorbetijs stap 33 Gelatine wordt eerst geweekt, zodat het slap wordt en daarna makkelijker smelt in heet (niet kokend) water. Week het blaadje gelatine ± 5 min. in ruim koud water en knijp het goed uit. Los de gelatine op in het hete suikerwater. Mix het evt. met een staafmixer goed door het suikerwater.

 

Sorbetijs stap 44 Schenk het warme suikerwater met het citroensap op de aardbeienpuree. Mix het nog eens goed door en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dat gaat extra snel als je de kom in een grote bak (gootsteen) met ijswater zet en regelmatig roert.

 

Sorbetijs stap 55 Schenk het mengsel in de kom van de ijsmachine en draai er smeuïg ijs van. Voor smeuïg sorbetijs is het belangrijk dat het ijs voortdurend wordt geroerd om de ijskristallen zo klein mogelijk te maken. Dat kan alleen in een ijsmachine. Goedkopere ijsmachines hebben een uitneembaar koelelement dat je eerst 4-5 uur in een ****vriezer zet. Daarna giet je de vruchtenmassa in de kom en draait de machine het in 40-60 min. tot ijs. Een zelfvriezende ijsmachine is wat prijziger, maar draait het mengsel in 30-40 min. tot ijs. Daarbij hoef je ook geen element in de vriezer te plaatsen.

 

Sorbetijs stap 66 Schep het ijs uit de machine en serveer direct met verse aardbeien of schep het ijs in een goed afsluitbare bak en bewaar die in een ****vriezer tot gebruik (niet langer dan 2 weken).

 

Als (als hè) je wat overhoudt van dit bovenaards lekkere ijs, kun je het nog twee weken bewaren in een afgesloten doos in de vriezer.

Bereiden ± 30 min / afkoelen ± 1 uur / bevriezen 40-60 min.

RECEPT EN MOLECULAIRE INFORMATIE EKE MARIËN EN JAN GROENEWOLD BEREIDING EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING LAURA JONGENEEL

aardbeien sorbetijs-delicious