groene borsjtisj – groentesoep

Een romige groentesoep die oorspronkelijk uit Rusland komt. Prachtig groen van kleur en alleen daarom al geschikt voor  het lentefeest Pasen. Origineel bereid met zuring, maar met spinazie kan ook.

voor- of lunchgerecht (6 personen)
3 eieren
4 el zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden
1 l runderbouillon, (tablet of zelfgemaakte bouillon*)
1 grote aardappel, in blokjes
100 g verse spinazie of 75 g spinazie en 25 g zuring, grof gesneden
1 bosje dille (15 g), fijngesneden
1 bosje peterselie (15 g), fijngesneden
125 ml zure room

Kook de eieren in een pan met ruim kokend water in ± 5 min. hard. Pel ze en snijd elk ei in 4 partjes.

Verhit de olie in een ruime pan en bak de ui ± 4 min. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de aardappelblokjes toe en zet het vuur laag. Kook de aardappelblokjes in ± 10 min. gaar. Voeg de spinazie toe en kook nog ± 13 min. Neem de pan van het vuur en roer de dille en peterselie (bewaar wat kruiden voor de garnering) door de soep. Breng op smaak met zout en peper.

Pureer de soep grof met een staafmixer of in de keukenmachine.Warm de soep zo nodig nog even door en verdeel de soep over 6 kommen. Garneer partjes ei, zure room en groene kruiden.
* Breng 400 g in blokjes gesneden soepvlees (bijv. runderpoelet) met 4 peperkorrels en 1 laurierblad aan de kook. Schuim regelmatig af tot het vocht helder is.  Laat de bouillon op laag vuur ± 1½ uur trekken. Haal het vlees uit de pan en zeef de bouillon. Verwerk de bouillon volgens recept. Voeg evt. het bouillonvlees toe aan de soep.

Bereiden ± 25 min.
p.p. ± 155 kcal/ 13 g vet /5 g koolhydraten

Receptuur en Bereiding Merijn Tol Fotografie Eric van Lokven Styling Bertien Minnigh