Te zout

delicious. lezer W.J. Vermeulen: ‘Gisteren kookte ik voor vrienden onder andere de gebakken witloof met kabeljauw en kletskoppen van de heren Boxy (november delicious., red.). Het stuk kabeljauw van 700 gram zoutte ik overeenkomstig het recept met 23 gram (afgemeten) gewoon Jozo-keukenzout 2 dagen van tevoren en spoelde dit grondig vlak voor bereiding. De vis bleek na bereiding mooi van structuur maar véél te zout! Had ik niet onlangs iets over de benodigde hoeveel zout gelezen? Ja hoor, na enig geblader vond ik op bladzijde 84 van uw uitgave van deze maand (december delicious., red.) dat één procent normaal is. In het recept van de gebroeders Boxy staat echter 20 gram op 600 gram vis en dat is meer dan drie procent! Het leek me goed u dit even te laten weten.

Redactie delicious.: ‘Hartelijk dank voor uw opmerkzaamheid. Wij hebben de vis hier in de keuken getest en hanteerden toen nog de hoeveelheid van 30 gram zout. We hebben dat met de heren koks in overleg bijgesteld naar 20 gram maar vervolgens niet meer getest. Inderdaad, u hebt gelijk dat Eke en Jan uit Cook & Chemist 1% zout adviseren, dat is dus veel minder. Dank nogmaals voor uw reactie.’

FacebooktwitterFacebooktwitter
Dit artikel is geplaatst in: culivraag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Dag, ik wil dit gerecht (kabeljauw met kletskoppen van de heren Boxy) graag maken voor vrienden. Hebben jullie een wijntip voor bij dit gerecht voor mij? Hoor het graag. Joost

    • Beste Joost,

      Dit gerecht vraagt volgens ons om een stevige witte wijn met body. Misschien zelfs een chardonnay, maar dan wel uit de oude wereld zonder veel hout. Wanneer je het recept meeneemt naar je wijnwinkel zullen ze je vast een goede wijn uit hun assortiment kunnen adviseren.

      Hartelijke groet en een fijne vriendenavond, de redactie