snijbiet van de markt

Snijbiet

Het is tijd voor de markt. Snijbiet is er weer, een haast vergeten groente die gelukkig steeds meer van eigen bodem komt. Snijbiet is er in verschillende varianten, van witte tot groene, gele en rode stengels. Een combinatie geeft een prachtig bont palet op het bord.
Van snijbiet kun je zowel het blad als de steel – ook wel ribben genoemd – eten. Met een stevige, volle smaak die doet denken aan spinazie, is het een heerlijke groente die je bovendien eenvoudig en snel op tafel zet.

Snijbiet gaat na het oogsten snel in kwaliteit achteruit. Dat is wellicht meteen de reden dat we de groente weinig tegenkomen. Verse snijbiet heeft een stevig blad en knapperige steel. Na het schoonmaken snijd je het blad van de steel en verwerk je ze apart. Vergelijk het met paksoi: de steel vraagt een langere bereidingstijd dan het rapslinkende blad. Snijbiet kun je koken, roerbakken en stoven.

De basis van onderstaand recept, gestoofde snijbiet, is eveneens heerlijk op een plaatkoek met onze eigen roodbacteriekaas Kernhem en verse tijm. Druppel er uit de oven nog wat honing of maple syrup over.

toast met gestoofde snijbiet en crème fraîche

voor- of lunchgerecht | 4 personen

500 g witte en rode snijbiet
1 el olijfolie
1 glas witte wijn of bouillon
2 teentjes verse knoflook
4 dikke sneden donker brood
4 royale el crème fraîche

Was de snijbiet, laat de groente goed uitlekken en snijd de bladeren van de stelen. Snijd de stelen en bladeren apart in repen van zo’n 2 cm. Verhit in een koekenpan de olijfolie en bak de stelen 2 minuten zachtjes. Voeg de wijn toe en smoor ze in 6-8 minuten knapperig gaar. Voeg het blad met de knoflook toe en warm 1-2 minuten mee, tot het blad is geslonken en het vocht is verdampt. Breng de snijbiet op smaak met gemalen zeezout en peper. Rooster intussen de sneden brood krokant. Leg elke snee op een bord en schep er een lepel crème fraîche op. Verdeel de snijbiet erover en serveer meteen.

Overigens kom je jong geoogste snijbiet ook als babyleaves in slamelanges tegen. Je herkent ze aan de rode steeltjes en typische knapperige, frisse smaak.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

 1. Bijgaand nog een lekkere ovenschotel met snijbiet voor 2 pers. ca. 45 min.
  1 bos snijbiet,olijfolie,1dl.melk,2 eieren, nootmuskaat,75 gr. geraspte kaas, 1 uitje,500gr.aardappelen,klontje boter, 1tl. mosterd,1 beschuit, peper en zout

  kook de aardappelen gaar en maak er met de melk, boter,peper, zout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree van. Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe. Maak dit alles op smaak met een snufje peper en zout en roer het beschuitkruim erdoor. Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ontstaat. Schep de snijbiet in de schaal en verdeel het gelijkmatig. Klop de eieren los, meng er de geraspte kaar door en giet dit over het gehaal. Zet de schotel ca. 30 min. in een voorverwarmde oven van 175 *C tot de bevenkant mooi lichtbruin is

 2. Italiaanse snijbiet 2 pers.
  3 eetl. olijfolie extra vergine, 2 tnt. knoflook, 2 ansjovis(onder olie)zout, 450 gr. snijbiet, 2 rijpe tomaten.
  Snijd de snijbiet enkele malen overdwars door zodat blad en stelen handzamer worden.Kook de snijbiet in kokend en gezouten water 12-15 min. Giet de snijbiet af, druk het vocht eruit en hak de groente middelfijn. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes. Verwijder het vliesje en de groene kern van de knoflook en snijd de knoflook in reepjes. Verhit de olie in een hapjespan en fruit daarin alroerende op een halfhoog vuur de knoflook tot de reepjes beginnen te geuren; voeg de in stukjes gesneden ansjovis toe en prak de stukjes in de olie tot ze zijn weggesmolten. Doe de tomaten erbij en stoof ze in een gesloten pan gedurende 5-7 min. op iets lager vuur. Laat ze dan zonder deksel nog doorgaren, zodat het vrijgekomen vocht kan verdampen. de stukjes tomaat moeten niet helemaal uiteen vallen. Roer de snijbiet erdoor en smoor het geheel op een laag vuur nog 1-2 min.

 3. Warmoes noemde men snijbiet vroeger ook wel.
  500 gr steeltjes van snijbiet (niet te dikke), olijfolie, p&z,2 teentjes knoflook,1 flinke sjatot,kruiden(2 eetlepels bladpeterselie,1theelepel bieslook,1 theelepel tijm) de kruiden natuurlijk vers!
  Snijbiet met wat zout blancheren en koud spoelen. goed droog maken. Olijfolie verhiiten in sauteerpan. Snijbiet toevoegen en op matig vuurtje licht aanzetten. Sjalot en knoflook toevoegen en twee minuutjes mee sauteren. Kruiden erbij doen en van het vuur halen. Op smaak maken met zwarte peper en zout.

 4. Wij hebben rode snijbiet in de tuin , alleen al omdat het zo mooi staat in de tuin als je aan mooi moestuinieren doet. Maar nog niet geweten dat je er heerlijke recepten van kunt maken, en dat het nog weer uitloopt ook. Geweldig ga er de komende tijd zeker wat recepten van uit proberen.

 5. Beste mensen,
  Op zoek naar recepten vond ik op diverse sites het advies om de stelen van de snijbiet weg te gooien.
  Dat heb ik nooit gedaan.
  In een groentenbouillon smaken ze heerlijk.
  Hartelijke groet
  Marja Boelen

 6. Beste Marja,

  De smakelijke – en vooral prachtige – stelen zijn inderdaad zonde om weg te gooien. Je kunt ze stoven of bakken bijvoorbeeld, heerlijk als bijgerecht, maar ook verwerken in een hartige taart of salade.

  Hartelijke groet, de redactie

 7. Snijbiet is ook lekker als volgt:
  Snij de stelen in blokjes. Snij het blad in reepjes en blancheer deze.
  Kook de snijbiet gaar (15 minuten) in bouillon of witte wijn, voeg de laatste paar minuten de geblancheerde bladeren toe. Doe het in een ovenschaal, leg er bechamelsaus op en strooi er lekker wat pittige kaas overheen. Even afbakken in de oven en voilà.